Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla fötter på Storkens förskola

/
  • Det är för kallt på förskolan Storkens avdelning Kråkan, har miljökontoret konstaterat. Yvonne Larsson använder tofflor, barnen Jesper Nilsson, Iljana Hafte och Kanny Zana-Ali får ha dubbla sockor och eventuellt mockasiner.

Barnen fryser på Storkens förskola.
Det kalla golvet gör att det behövs både dubbla sockar och mockasiner.
Nu kräver miljökontoret åtgärder.

Annons
Problemen på Storken har funnits i ett antal år. Plastmattan som ligger direkt mot betonggrunden blir ofta kall, framför allt i de delar av rummen som ligger mot innergården.
Vintertid har flera av barnen dubbla sockor och mockasiner. Och trots att de små inte sitter direkt på golvet blir de ändå kalla.
Det är värst är på vår småbarnsavdelning. Och det är extra bekymmersamt eftersom de barnen oftast leker nära golvet, säger Karin Moberg, chef på Storkens förskola.
Föräldrar och personal har vid olika tillfällen påtalat bristerna. I höstas gjorde en förälder en ny anmälan till miljökontoret. Efteråt kom en inspektör till Storken och mätte temperaturen.
Resultatet visade värden som var lägre än socialstyrelsens allmänna råd för lämpliga temperaturer inomhus. Den 17-gradiga värmen tros kunna ge direkta eller indirekta effekter på människors hälsa.
Fastighetskontoret har varit här och ordnat till ventilationen. Det har blivit bättre, men det behöver bli ännu bättre, säger Karin Moberg.
Nu kräver miljökontoret att fastighetskontoret gör en ny mätning av värmen och därefter kommer med förslag på åtgärder. Senast den 20 december ska planen vara klar.
Storken firar 25-årsjubileum i år. Flera andra kommunala byggnader är konstruerade på samma sätt - med plastgolv på en betongsula.
Självklart måste vi vidta åtgärder. Redan för två veckor sedan höjde vi temperaturen i elementen och anpassade nattventilationen, säger Tomas Edström, förvaltare på fastighetskontoret.
Nu lovar han att göra ytterligare mätningar, däremot är det inte aktuellt att riva upp och förbättra golvet.
Vi ska kunna lösa det här genom ytterligare justeringar i värmesystemet. Det vi gjort tidigare har gett resultat, nu får vi göra ytterligare finjusteringar, säger Tomas Edström.

Mer läsning

Annons