Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaoset i sjukvården skapar oro hos äldre: "Man är rädd för att hamna på sjukhuset"

83-årige Harry Persson menar att kaoset i landstinget skapar en stor oro för sjukvården hos länets äldre befolkning. Själv har han vänt sig till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och uttryckt sin oro.

Annons

På Skottsundsbackens äldreboende bor Harry Persson med hjärtsvikt, hjärtflimmer och dåligt fungerande lungor. Tidigare jobbade han som rektor på Hussborgs skogsbruksskola och efter 22 år med landstinget som arbetsgivare har han följt den politiska debatten under decennier.

– Men sammantaget när man ser all rapportering om landstinget så skapas det en oro hos framför allt de äldre. Man blir rädd att bli sjuk och hamna på sjukhus för patientsäkerheten är kanske inte 100-procentig. Många äldre uppfattar det så, säger Harry Persson.

Därför tog han kontakt med Ivo i Stockholm och redogjorde för den i hans tycke kaosartade situationen i Landstinget Västernorrland med konflikter, hot mot politiker och en patientsäkerhet som är på fallrepet.

Läs också: 32 läkare i primärvården slår larm: "Besparingar hotar patientsäkerheten"

– Det här skapar en oro som inte är bra hos befolkningen sa jag till Ivo. Kan ni hjälpa mig så att vi får ett slut på det här käbblet mellan politikerna och att man kommer till beslut? De är handlingsförlamade, berättar Harry Persson.

83-årige Harry Persson vid Skottsundsbackens äldreboende menar att kaoset inom landstingspolitiken skapar oro hos många äldre som blir rädda för att bli sjuka och hamna på sjukhus.

Läs också: Två av tre landstingspolitiker styr även i hemkommunen: "Kan vara olämpligt"

Han menar att ett av problemen är att många landstingspolitiker sitter på dubbla stolar, och bevakar förtroendeplatser inom sin hemkommun.

Läs också: Så här ser landstingspolitikernas uppdrag ut i hemkommunerna

– Man kämpar så våldsamt för sina kommuner att man inte ser helheten för sjukvårdsplaneringen, säger Persson.

Men är det inte förståeligt att en politiker kämpar för sin hemkommun?

– Visst är det väl det. Men det får inte gå så långt att vettiga förslag när det gäller sjukvården blir lidande på grund av det här bytänkandet, säger Harry Persson.

Redan under sin tid i landstingets sold började han fundera på hur det kunde komma sig att det bara fanns ett akutsjukhus i Medelpad medan det fanns fyra i Ångermanland genom Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand och Backe.

– Bypolitiken är sen stenåldern. Den har väldigt djupa rötter. Det har alltid varit en överlägsenhet från Ångermanlands sida som har tittat snett på medelpadingarna. Allt skulle dras till Ångermanland, säger Harry Persson.

Har klimatet inom landstingspolitiken blivit tuffare?

– Ja, oh ja, mycket. Du kan ju ta Elin Nilsson (M) som exempel. Och sättet att hota valda ledamöter det är ett helsike, men det kanske är tidens gång. Jag tror det är tufft för varje politiker.

Tror du att det här löser sig för landstinget?

– Ja, det tror jag. Men jag tror inte att vi löser det utan att vi får hjälp utifrån.

Mer läsning