Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten Alfons svalde synål – ägaren: "Jag kände mig skyldig"

Birmakatten Alfons hade dålig aptit och började gå ner i vikt. Alfons ägare Ulla anade oråd och åkte till veterinären för en undersökning. På röntgenbilderna visade det sig att Alfons svalt en synål med tråd.

Annons

– Jag hade städat i syskrinet veckan innan, jag måste ha tappat nålen på golvet då. Jag kände mig skyldig, det var ju jag som hade slarvat, säger Alfons matte Ulla Möllerström-Ekman.

Det var för tre veckor sedan som Alfons opererades. Han hade haft dålig aptit och magrat av de senaste veckorna.

– Han ville inte äta och försökte kräkas flera gånger utan att lyckas. Vi trodde att det var en hårboll som inte riktigt ville komma ut, det har vi varit med om förut med vår förra katt. Den behövde opereras för det, säger Ulla.

Ulla och hennes man Per-Göran åkte till Veterinärhuset i Sundsvall som genast röntgade den medtagna katten. Resultatet var det ingen tvekan om. Nålen syntes som en skarp silluett i magen.

Nålen var inlindad i en boll av hår och mat.  Röntgenfoto: Veterinärhuset Södra berget

– Jag trodde aldrig att en katt kunde få i sig en nål. De försökte att ta upp nålen genom halsen först, men det gick inte så de fick operera, säger Ulla.

På Veterinärhuset är man luttrade. Djur äter faktiskt märkliga saker då och då.

– Det är inte vanligt med katter som äter nålar, men det händer. Katter tycker ofta om att tugga i sig paketsnören och trådar, så man ska nog vara noggrann med att ta bort sygrejerna efter sig, säger veterinären Annelie Göransson, som är den som utförde operationen.

Det har kunnat gå riktigt illa för den lilamaskade Birman. Det har hänt att nålar letat sig ut genom tarmsystemet och kommit ut den naturliga vägen, men det är ovanligt. Annelie Göransson uppmanar alla att kontakta veterinären direkt om djuret ätit något olämpligt.

– Nålen har kunnat ta sig ur genom väggen i magsäcken och letat sig in till andra organ. Organ som mjälte, lever och bukspottkörtel sitter nära så det har kunnat gå riktigt illa. Den var inlindad i en boll av hår och mat, så den tog sig ingenstans, säger Annelie Göransson.

Alfons har precis börjat få tillbaka aptiten efter att ha dålig matlust efter operationen. Den nyfikna blicken är tillbaka och han leker glatt med kattleksakerna på golvet. Eftersom Alfons är en innekatt, har Ulla har odlat kattgräs för att få honom att rensa magen lite oftare.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Ulla Möllerström-Ekman är glad att Alfons börjat äta ordentligt igen.

Alfons är av rasen helig Birma. Aptiten och leklynnet är tillbaka efter operationen.

Mer läsning