Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappad man blev grovt våldtagen – misstänkta nekar till brott i rätten

De inblandade nekar trots att den brutala våldtäktsfilmen spreds och att både den, de bandade telefonsamtalen och dna-bevisningen finns hos åklagaren. En av de misstänkta säger att han inte minns någonting på grund av psykisk ohälsa och de andra medger endast vissa omständigheter, som att de befann sig på den utpekade platsen.

Annons

Människorov, våldtäkt, rån, grov misshandel och olaga hot. Brottslistan är lång efter de brutala övergreppen som en man ska ha utsatts för i Timrå den 16 mars.

Nu sitter samtliga åtalade uppradade i sal 1 i Sundsvalls tingsrätt tillsammans med sina ombud. En av de misstänkta böjer sig fram och vilar huvudet i händerna när anklagelserna läses upp. En annan söker en medåtalads blick och ler lite snett.

Om kammaråklagare Christina Edlund Nilssons bevisning håller riskerar flera av de inblandade fängelsestraff. Fyra av fem hotas av utvisning och de åtalade ska tillsammans betala ett skadestånd på 235 750 kronor till mannen.

Beloppet är uppdelat i 200 000 kronor för kränkningen, 25 000 för sveda och värk, 10 000 för de stulna kontanterna, och 750 kronor som ersättning för ett stulet pass.

Läs även: Kidnappad man våldtogs i Timrå

Det görs gällande att en ekonomisk tvist kan ligga bakom våldshandlingarna. Två av de misstänkta ska ha haft affärer ihop med den misshandlade och de anser sig ha blivit lurade. Därför har de också försökt pressa offret till att skriva över hans mammas lägenhet, i mannens forna hemland, till en av dem.

Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson håller i målet.

Åklagaren gör gällande att de inblandade tillsammans förde bort sitt offer från en busshållplats. De ska under en utdragen misshandel ha sparkat och slagit honom över hela kroppen, de ska ha bundit honom och våldtagit honom med en dildo.

Läs också: Man begärs häktad för människorov i Timrå

Vid ett tillfälle försökte offret fly men han föll omkull och fördes tillbaka till bilen i vilken sällskapet färdades.

Efter att ha hällt någon slags vätska över mannen ska en av dem också ha sagt att "Jag ska bränna dig" och om han angav dem skulle han aldrig få se sina barn igen.

Totalt pågick övergreppen i tolv timmar och handlingarna anses ha begåtts med uppsåt och med särskild hänsynslöshet.

De åtalade är i 25-, 30- respektive 40-årsåldern och de är bosatta i Timrå.

Rättegången beräknas pågå under fem dagar och större delen av förhandlingen hålls bakom stängda dörrar, eftersom rätten vill skydda målsägandes identitet.

Läs också: Utredning om grov våldtäkt växer – här häktas en tredje bakom stängda dörrar

Läs också: Häktade för människorov, grov våldtäkt och misshandel

Mer läsning