Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kikhostevaccin till 10-åringar

Kikhostan är en tuff barnsjukdom. Särskilt för spädbarn. Än vaccineras bara spädbarn mot kikhosta och skyddet är inte tillräckligt. Men redan nu i höst kommer alla 10-åringar i Sundsvalls kommun att erbjudas en förnyelsedos av kikhostevaccinet.

Annons
Sedan 1996 vaccineras runt 96 procent av alla svenska barn mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, hib, påssjuka, mässlingen och röda hund.
Vaccinationsprogrammet inleds när barnen är tre månader och avslutas vid 12 års ålder.
Lennart Bråbäck är nöjd med resultat. De tunga barnsjukdomarna är numera sällsynta.
Men kikhostan har vi inte full kontroll över än, säger han.
Det är inte frågan om några större epidemier. Men då och då dyker smittan upp. Även bland vuxna.
Eftersom kikhosta är en ganska ovanligt sjukdom i dag är det kanske inte det första man tänker på när någon drabbas av hosta. De insjuknade kan i sin tur smitta nyfödda barn som ännu inte har vaccinerats och de kan bli allvarligt sjuka om de får kikhosta.
Det har visat sig att kikhostevaccinet tappar sin kraft med tiden. Antalet antikroppar sjunker. Och den som har haft kikhosta har heller ingen livslång immunitet mot sjukdomen.
Man kan få kikhosta igen, kanske i en lindrigare form.
Därför har nu Socialstyrelsen gått ut med en rekommendation att spetsa vaccinet mot difteri och stelkramp som ges till alla 10-åringar med en förnyelsedos av just kikhostevaccin.
Då blir det skolhälsovården som genomför vaccineringarna.
Först ska vi skicka ut information till föräldrarna och de ska godkänna tillsatsen av kikhostevaccinet. Sedan kör vi igång, säger Kjell-Åke Lycksell, ansvarig läkare för skolhälsovården.
Varje dos blir 25 kronor dyrare, och det innebär en kostnadsökning på 25 000 kronor för kommunen. Det nya vaccinet är beställt och vaccineringarna bör komma i gång nu i höst.
En vaccination innebär att man tillförs delar av det smittsamma ämnet som orsakar sjukdom, eller hela smittämnet i försvagad form.
För de flesta vacciner behövs en eller flera förnyelsedoser för bästa långtidseffekt.
Alla barn erbjuds att delta i vaccinationsprogrammet, som är kostnadsfritt.
Barnhälsovården ansvarar för vaccinationerna fram till dess att barnet börjar skolan, då skolhälsovården tar över. Men vaccinationerna är inte obligatoriska och det är föräldrarna som avgör om barnen ska vaccineras.
Viljan är god här i Sundsvall och det är vi mycket tacksamma för. Det innebär att barnen är friskare och risken för smitta minskar. säger Lennart Bråbäck.
Kjell-Åke Lysell är av samma uppfattning.

Så här ser vaccinationsprogrammet ut enligt Socialstyrelsens allmänna råd:
Ålder
3 månader: difteri stelkramp, kikhosta, polio, hib
5 månader: difteri, stelkramp, kikhosta, polio. hib
12 månader: difteri, stelkramp, kikhosta, polio och hib
18 månader: mässling, påssjuka, röda hund
5-6 år: Polio
10 år: difteri, stelkramp och snart kikhosta
12 år: mässling, påssjuka, röda hund


Mer läsning

Annons