Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjellberg anser att svensk polis är usel

/
  • Polisstationen i Ånge är stängd på torsdagar. Många andra polisstationer i länet är helt eller delvis stängda under sommaren.
  • Riksdagsmannen och advokaten, Bertil Kjellberg (m), tycker inte svensk polis håller måttet. —Jag tycker att de lämnar vanligt folk i sticket. De som är resursstarkast kan alltid köpa larm som de kopplar till ett vaktbolag.
  • Länspolismästaren, Sten-Olov Hellberg, tycker inte det finns någon anledning för västernoprrlänningarna att känna sig otrygga. —En polis i en polisstation är i och för sig trygghetsskapande, men det är inte så effektivt alla gånger.

Ett storbråk har brutit ut mellan riksdagsmannen Bertil Kjellberg (m) och länspolismästaren Sten-Olov Hellberg. Bertil Kjellberg kallar svensk polis \"usel\" och hävdar att otryggheten sprider sig när polisstationerna håller sommarstängt. — Han får väl i sådana fall bygga det på fakta, svarar länspolismästaren Sten-Olov Hellberg.

Annons
Bertil Kjellberg är advokat vid sidan om riksdagsjobbet och nu går han till skarpt angrepp mot de yrkesmän han ofta möter i rättssalarna i Sundsvall.
Som alltid när det gäller svensk polis är de bäst när det gäller mord. Men när det gäller den stora mängden brott, som inbrott i bilar och villor, misshandel och skadegörelse är polisen rent ut sagt usel.
Man har en känsla av att det ska vara ett mord för att de ska vakna till. Då sätts alla resurser till, säger Bertil Kjellberg.
Under de senaste dagarna har han tagit del av debatten kring den svenska polisens tillkortakommanden.
Liksom många andra debattörer tycker han att polisen måste bli bättre på att lösa vardagsbrotten. För Västernorrlands del hävdar Bertil Kjellberg dessutom att det är ett stort problem att flera polisstationer håller sommarstängt.
Från centralt polisiärt håll tror jag att man underskattar folks behov av närhet. Jag tror att om man frågar länspolismästaren så säger han nog att \"det händer ju så lite, så vi behöver inte hålla öppet i Bjästa\". Men jag tror att det skapar otrygghet om man ringer polisen och det inte är någon som svarar.
Länspolismästaren i Västernorrland, Sten-Olov Hellberg, håller inte med:
Att vi stänger en polisstation på vissa tider ibland är en sak, men det är inte det viktiga. Utan det viktiga är att det finns poliser på plats ute i länet.
Vi har patruller ute på vägar, gator och torg. Att det sitter en polis i en polisstation kan i och för sig vara trygghetsskapande, men det är inte så effektivt alla gånger.
Bertil Kjellberg ger sken av att folk inte kan känna sig trygga...
Det är en inlaga i den politiska debatten och Bertil vill väl göra politiska poäng av det här ...
Vad tycker du om det?
Han får väl i sådana fall bygga det på fakta. Vi försöker hålla den service som är rimlig när halva styrkan är på semester. Det innebär att vissa polisstationer tidvis är stängda. Det är inget unikt utan så har det varit i alla tider.
Kan Västernorrlänningarna känna sig trygga?
Ja det kan de och det gör de. Vi har en förhållandevis bra situation här i länet. Vi har gjort två trygghetsmätningar och de visar att vi ligger bland de absolut tryggaste länen i landet, säger Sten-Olov Hellberg.

Mer läsning

Annons