Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamydiachock i Sundsvall

/

Antalet fall av klamydia ökade dramatiskt i länet förra året. Två av tre anmälda fall finns i Sundsvall. — Vi har fått en ändrad attityd till säkert sex, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Annons
År 2003 anmäldes 614 klamydiafall i Västernorrland. 2004 ökade antalet anmälningar till 977.
Det betyder att antalet smittade personer ökade med 57 procent på ett år. Av dessa finns två tredjedelar i Sundsvalls kommun. De flesta smittade är i åldern 15 till 24 år.
Hans Boman är bekymrad trots att antalet fall minskat något i början av 2005.
Det här är det stora gisslet just nu och det viktigaste vi har att jobba med, säger han.
Ökningen är likadan i hela landet och förklaringarna omtalade sedan tidigare.
Många har fler kontakter och oskyddat sex. Det hänger ihop med att det inte längre är så stor uppmärksamhet kring hiv och aids, säger han.
Hans Boman ser två vägar att stoppa klamydiavågen.
Vi deltar i kampanjer riktade till ungdomar och vi försöker göra smittspårningen mer effektiv, säger han.
Att ändra attityder är en lång process. Boman ser större möjligheter till snabb förbättring genom spårning av smittvägar.
Vi har inte alltid varit så noggranna som vi borde. Nu har vi utbildat alla anställda på vårdcentralerna för att de ska lära sig att intervjua smittade personer. Det gäller att få reda på alla kontakter de haft under en period före utbrottet av klamydia, säger han.
Vad är skräckscenariot?
Det är om ingen gör något och vi får fler och fler fall. Men jag hoppas att vi kan få kurvan att plana ut och sedan gå neråt.
Klamydia orsakas av en bakterie och kan i värsta fall leda till sterilitet. När sjukdomen väl upptäcks kan den lätt botas med antibiotika. Problemet är att man kan vara smittad lång tid utan att märka det.
Statistiken från smittskyddsinstitutet visar också att 62 personer i länet var hivsmittade förra året. 17 nya fall anmäldes 2004.
Även sorkfeber har blivit vanligare liksom kikhosta. Antalet fall av salmonella har minskat.

Mer läsning

Annons