Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för nya inköpsregler i Sundsvall – införs inom några månader

Den politiska majoriteten drev igenom sin linje om nya inköpsregler.
Trots kraftiga protester från oppositionen.
– Vi tycker att det är viktigt att ha justa villkor i upphandlingarna, säger kommunalrådet Peder Björk (S).
– De har inte lyssnat på oss eller näringslivet ett dugg, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Annons

Läs mer: Nya inköpsregler i kommunen stoppas: "Vi kan inte acceptera detta"

Peder Björk fick igenon sitt och majoritetens förslag.

I november var det tänkt att fullmäktige i Sundsvall skulle ha fattat beslut om de nya inköpsreglerna. Men oppositionen lyckades stoppa ärendet genom att begäraåterremiss.

Kravet på heltidarbete och villkor i nivå med kollektivavtal har hela tiden varit den stora skiljelinjen mellan de politiska blocken.

Läs mer: Näringslivet oroas över kommunens nya inköpsstrategi: "Måste sluta handla av våra lokala leverantörer"

Efter en lång debatt och omröstning under måndagen kunde till sist den politiska majoriten driva igenon de nya reglerna.

– Det känns bra att vi kan fatta ett beslut i den här frågan och att vi nu kan bidra till hållbar utveckling. Det är viktigt för oss att ha justa villkor i upphandlingar och många hör av sig till oss och vill att vi inför regler där alla kan konkurera på liknande villkor, säger Peder Björk.

Liberalerna och fullmäktigeledamoten Ingeborg Wiksten kritiserade inköpsreglerna i ett pressmeddelande under måndagen: "Det här är ett dråpslag mot Sundsvalls företagare".

– Jag delar inte den kritiken utan den är kraftigt överdriven, men så har den varit hela tiden. Jag är inte heller särskilt förvånad över kritiken från Moderaterna, de brukar inte stå upp för justa villkor på arbetsmarknaden, säger Peder Björk.

Oppositionenledaren Jörgen Berglund (M) var krtisk till beslutet.

Oppositionsledaren Jörgen Berglund (M) var besviken.

– De har inte lyssnat på oss alls och ännu värre är att de inte lyssnat näringslivet. Det här beslutet innebör att det kommer att bli dyrare för skattebetalarna och färre företag kommer att kunna vara med och lämna anbud. Det är inte vår uppgift som kommun att ställa de här kraven utan det sköter arbetsgivare och fackförbund. Vårt uppdrag är att upphandla till billigaste pris, säger Berglund.

När de nya reglerna kommer att införas är inte helt klart.

– Först ska vi ta fram en handlingsplan som vi ska besluta om under hösten. Fullt ut kommer den nya strategin att fungera efter i januari 2017, säger Peder Björk.

Läs mer: Ny strategi för upphandlingar – nu ställs hårdare krav

Mer läsning

Annons