Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knark i gymnasiet leder till drogprojekt

Lärarna visste inte att elever i gymnasiesärskolan i Sundsvall använder narkotika. Efter den första chocken startar lärarna ett projekt för att lära sig mer om droger.

Annons
Vi lärare är ett skötsamt släkte och kanske lite naiva. Vi lever i världar där det inte förekommer droger. Därför ser vi inte om elever missbrukar, sägser Mariette Oras, rektor för gymnasiesärskolan.
Händelserna för en tid sedan blev en verklig väckarklocka för hennes anställda. Några elever hade använt narkotika under en längre tid.
Vi blev förskräckta när vi insåg att vi inte upptäckt det tidigare, säger Mariette Oras.
Hon är ändå inte förvånad att just hennes elever testar knark.
De är ofta lättpåverkade, och hamnar jättelätt i konstigheter. De kan till exempel dra på sig lån och skulder och fara väldigt illa, säger hon.
Nätverket Vileda, som arbetar mot droger, gjorde en första akut insats på gymnasiesärskolan. Det skedde genom träffar med de berörda eleverna och deras anhöriga.
Även lärarna fick också en första utbildning genom Vileda. Det gav blodad tand och nu söker lärare och Vileda tillsammans en bidrag på 85 000 kronor från kommunstyrelsen. Pengarna ska bland annat gå till studiebesök för lärarna på Hasselakollektivets verksamhet på Gotland och till föräldraträffar.
Enligt Inger Paulsson vid nätverket Vileda är gymnasiet överhuvudtaget dåliga på att ta upp drogfrågor.
Ändå är det just i gymnasiet som riskerna för missbruk ökar, när eleverna kommer från kontrollen hemma och i närmiljön, säger hon.
Gymnasiesärskolan har 75 elever i Sundsvall på fem nationella program. Pengarna till projektet söks från ledningsgruppen för det nya akohol- och drogpolitiska programmet i Sundsvall.

Mer läsning

Annons