Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarket ökar på krogarna i Sundsvall: "Svårarbetat för polisen"

Narkotika har blivit vanligare på Sundsvalls krogar. Polisen har märkt av en ökad drogliberalism. "Bilden bekräftas av vissa krögare", säger Urban Edlund på kommunen.

Annons

Många krögare i stan upplever att det finns mer narkotika i omlopp i Sundsvall nu, jämfört med för ett antal år sedan. Samhället har blivit drogliberalare och det märks bland annat på att det har blivit lättare för langarna att hitta nya kunder i krogmiljöerna.

Det framkom på en träff för ett par veckor sedan mellan några av stans krögare, polisen och kommunen.

– Polisen har en allmän känsla av att narkotikan blivit vanligare, och den bilden bekräftas av vissa krögare, säger Urban Edlund på kommunens enhet för serveringstillstånd.

Narkotikahandeln och bruket upplevs som ett allvarligt problem. Drogerna säljs inne på krogarna och drogpåverkade personer kan ibland vara svåra att hantera.

LÄS OCKSÅ: Prisdumpning på narkotika

– Det är ett arbetsmiljöproblem för personalen, och ogillas av restaurangernas ägare som inte vill förknippas med den här handeln, säger Annica Odelind på polisen.

De vanligast förekommande drogerna är narkotikaklassade tabletter och kokain, typiska partydroger.

– Det är svårarbetat för polisen och ofta svårt att komma åt den här typen av missbruk. Drogerna tas när man festar, och de som tar dem anser till en början ofta inte ens att de har ett problem. Till slut är de riktigt i klistret, innan myndigheterna har hunnit upptäcka eller stävja missbruket, säger Annica Odelind.

LÄS OCKSÅ: Tio krogar tar ställning mot narkotika på krogen

Patrik Attini, som äger Hotell Södra Berget och sitter med i Krögarrådet, tycker att det är en viktig fråga som krogarna bör samarbeta med polisen och tullen om.

– Det finns en rad små och stora åtgärder man kan vidta för att stoppa narkotikan, bland annat handlar det om att utbilda personalen så att de kan upptäcka och göra det svårare för missbrukarna, säger han.

Polisen och krögarna har haft en första träff i det så kallade Krögarrådet, där drogproblematiken togs upp. Nu vill man gå vidare med någon form av samarbete och insats för att få igång ett konkret arbete mot knarket. För några år sedan ordnades en kampanj av stans krögare och polisen för att försöka stävja missbruket.

– Vi skulle kanske behöva en nystart för ett sådant projekt igen, säger Annica Odelind.

Perra Gissberg på Quality Hotel sitter också med i krögarrådet. Han håller med polisen.

– De upplever att narkotikan har ökat men vi har svårt att upptäcka missbrukarna i krogmiljön, så det vore bra med en ny kampanj och en ny utbildning av personalen, säger Perra Gissberg.

LÄS OCKSÅ: Knarket ska bort från krogen

Kokain är en relativt vanlig drog i krogmiljö.

Mer läsning