Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koldioxidutsläppen ökar i Sundsvall

Koldioxidutsläppen fortsätter att öka enligt färsk statistik från SCB. – Det finns förklaringar till ökningen, säger Per Hansson vid miljökontoret.

Annons
Statistiken som Statistiska Centralbyrån (SCB) redovisar är från 2003. Den totala ökningen sedan år 2000 är 48 procent.
Det finns dock enligt Per Hansson två enskilda faktorer som förklarar större delen av ökningen.
Den ena är en ren felaktighet i tidigare statistik vilket innebar att en råvara vid Kubal petroleumkoks inte räknats med vilket innebar att de redovisade utsläppen från industrin nästan fördubblade på ett år. En miss som även påverkade statistiken för hela länet.
En annan stor skillnad mellan 2002 till året därpå var utsläppen från Korsta. De höga elpriserna som medförde att Sundsvall Energi producerade el i sin turbin där tjockolja var bränslet medförde att utsläppen av koldioxid på ett år ökade med drygt 770 kilo per person för de som bor i Sundsvall.
Vilket medförde att det som var bra för företaget och gav det ett rejält vinstlyft fick miljön i Sundsvall stryk av.
Per Hansson hävdar att när avfallsförbränningen i Korsta nästa år tas i drift kommer utsläppen att minska markant.
Jämförelser med andra städer i Norrland och övriga landet visar att utsläppen i Sundsvall fortfarande är bland de högre.
Totalt i Sundsvall släpps 6 441 kilo koldioxid per invånare och år. Samma siffra för Timrå 4 403, Umeå är 3 668, Gävle 4 526, Östersund 3 740, Luleå 2 767, Kiruna 2 448, Stockholm 2 955, Malmö 3 393 och Göteborg 5 241 kilo per år.

Mer läsning

Annons