Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal kräver åtgärder inom hemtjänsten: "Situationen är ohållbar"

Färre händer som ska göra lika mycket, det är inte hållbart i längden, enligt kommunal. – Vi har idag en 16 procentig sjukfrånvaro i hemtjänsten, det måste det göras något åt, säger Lillemor Lång, huvudskyddsombud i Kommunal.

Annons

Linnea Lång är huvudskyddsombud för kommunal sektion 15 vård- och omsorg.

I en femton punkter lång åtgärdslista begär nu Kommunal, sektion vård- och omsorg i Sundsvall åtgärder av kommunen.

I första hand kräver man att kommunen upprättar en åtgärdsplan för hur man ska stoppa skenande sjukskrivningstal.

– Vi kräver åtgärder eftersom vi ser att man hela tiden sänker ersättningen till hemtjänsten vilket leder till färre som arbetar, men antalet timmar ska utföras sjunker inte, säger Lillemor Lång.

När ett skyddsombud anser att en arbetsgivare är försumlig eller inte följer arbetsmiljölagar så kan en så kallad 6:6 a-anmälan göras enligt arbetsmiljölagen. Den går först till arbetsgivaren och om de inte svarar med en åtgärdsplan som facket tycker är acceptabel så kan anmälan skickas vidare till Arbetsmiljöverket.

Karin Holmin är äldreomsorgschef i Sundsvall. Hon säger att man håller på att gå igenom de femton punkterna nu.

– Vi ska gå igenom de här punkterna nu, jag har inte hunnit sätta mig in i allt än. Men när det gäller frågan om vi kommer att se till att behålla dubbel bemanning där det krävs så är svaret ja, vi kommer inte att bryta mot arbetsmiljölagar, säger hon.

I det här fallet har Sundsvalls kommun till och med sista maj på sig att svara på hur man tänker åtgärda de brister som facket ser.

Mer läsning

Annons