Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen öppnar för ett hospice i Sundsvall

/
  • Den obotlige optimisten Matthias Brian, läkare i Sundsvall, hoppas på avgörande beslut i höst om ett hospice i Sundsvall.
  • Den obotlige optimisten Matthias Brian, läkare i Sundsvall, hoppas på avgörande beslut i höst om ett hospice i Sundsvall.
  • Åsa Tjernell, onkologsköterska, reste till Stockholm för att få riksdagsmän  att stödja hospiceprojektet i Sundsvall.

Avgörande beslut är nära för ett hospice i Sundsvall. Det tror Matthias Brian, läkare och eldsjäl i projektet. I går bestämde socialnämnden att ännu en gång utreda saken.

Annons
Det krävs ett tålamod utöver det vanliga för den som arbetar för hospice, ett hem för vård i livets slutskede. Matthias Brian suckar över socialnämndens beslut i går att se över vilket behov kommunen har av ett hospice.
Måste de utreda nu igen, säger han.
Brian träffade hela socialnämnden under förmiddagen i går. Efter det mötet tror han ändå att något kommer att hända i höst.
Det är bara en tidsfråga innan man fattar avgörande beslut, säger han.
Detaljplanen för ett hospice vid Sidsjön är klar, fem miljoner kronor insamlade. Men ingen, vare sig landsting eller kommun, har velat vara först med att lova stöd till projektet.
För några veckor gav ändå representanter för landstinget Västernorrland ett halvt löfte till hospicegruppen från Sundsvall. Fredd Sandberg, ledamot i landstingsstyrelsen förklarar:
Vi tänker oss att landstinget och kommunen kryper in i projektet först och satsar lika mycket pengar. Då kan vi i landstinget stå för det som fattas därutöver, till en början. Men vi har inte tänkt färdigt, säger han.
Förhoppningen är att när Sundsvalls kommun och landstinget bestämmer sig, så ska fler kommuner hoppa på tåget och projektet gå ihop utan extra insatser. Hospicegruppen har bett om stöd från alla kommuner i länet och i norra Hälsingland men ännu inte fått något svar.
I går pratade Åsa Tjernell, sjuksköterska från Sundsvall, sig varm för ett hospice i Sundsvall inför riksdagens socialutskott.
Hon har arbetat med frågan tillsammans med Mattias Brian i 15 år och är ledamot i ett nationellt råd för palliativ vård.
Jag tryckte framförallt på att hospicevården är väldigt ojämnt fördelad i landet. Axlagården i Umeå är den enda anläggningen norr om Stockholm. Dessutom pratade jag om det kunskapscentrum vi vill bygga runt ett hospice i Sundsvall, säger hon.
Åsa Tjernell säger att hon fick \"bra credit\" av politikerna i utskottet.


Mer läsning

Annons