Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill samla utslagna i avskilt läge

/

Personer som har svårt att få egen bostad bör placeras i villor med avskilt läge. Och Mitthem behöver inte ta mer ansvar för socialt utslagna. Det är några slutsatser av en stor utredning om framtidens bostäder i Sundsvall.

Annons
Den kallas riktlinjer för \"Riktlinjer för framtidens bostadsförsörjning i Sundsvalls kommun\". En utredning som ska ta ett helhetsgrepp om vilka bostäder Sundsvallsborna behöver i framtiden.
En av de ansvariga, Helen Lundahl på kommunstyrelsekontoret, berättade tidigare i ST att utredarna ville ha ett allvarligt samtal med kommunens bostadsbolag Mitthem. Det skulle handla om varför så få människor med sociala problem får bo hos bolaget.
Men när utredningen är klar, finns där inte några som helst krav på Mitthem. Utredaren Lennart Jacobsson konstaterar bara att kommunens bolag tar för lite ansvar för personer med bostadsproblem med tanke på det stora antalet hyreslägenheter hos Mitthem.
I stället lanserar utredningen ett helt annat sätt att lösa bostadsfrågan för de mest utsatta i samhället. De kan placeras i någon form av reservat i \"ett avskilt läge\", det vill säga utanför vanliga bostadsområden.
Redan i dag hyr fastighetskontoret fem villor i Sundsvall för detta ändamål.
\"Socialtjänsten skulle behöva 10-12 sådana småhus inom planeringsperioden, tre år\", skriver utredaren Lennart Jacobsson.
I dag finns en kö på 30-40 personer till bostäder betalda av socialtjänsten.
Någon kommentar till de kontroversiella inslagen i utredningen gick inte att få i går. Lennart Jacobsson vill inte svara på en enda fråga.
Jag har gjort upp med Helen Lundahl att hon står för kommentarerna. Jag vill hålla det löftet för att få fortsatta uppdrag, säger han.
Helen Lundahl hade semester och gick inte att nå.
Samtidigt som krav på Mitthem saknas i utredningen, ägnas stort utrymme åt frågan om hiss i hus med tre till fyra våningar.
Bara var tredje av Mitthems drygt 4 000 lägenheter har hiss. Men kraven kommer att öka när fler och fler 40-talister blir pensionärer, och utredaren varnar för dyra kommande installationer. Enligt ett byggföretag kan en enda hiss i ett trevåningshus kosta en miljon kronor.
Utredningen konstaterar också att det krävs nybyggnad av lägenheter i vissa områden. Det gäller både små och stora lägenheter i centrala Sundsvall och områdena strax utanför centrum.
Särskilt stort är behovet av billiga lägenheter för unga invånare som flyttar hemifrån och av gruppbostäder för unga funktionshindrade.

Mer läsning

Annons