Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill stoppa sandning med naturgrus

Uttaget av naturgrus måste minska kraftigt för att skydda naturen. Det anser regeringen, och miljökontoret i Sundsvall håller med.
Därför bantas två ansökningar om att bryta grus i Hällsjö väster om Matfors.

Annons
Det är två redan existerande täkter som vill fortsätta att bryta stora mängder naturgrus och sand i ett område söder om Ljungan. Tidigare tillstånd gick ut för tre år sedan.
Göran Hellström ansöker hos länsstyrelsen att få bryta som mest 49 999 ton under tio år. Åkerigrus AB vill bryta upp till 500 000 ton under tio år.
Detta är inte acceptabelt, skriver tjänstemännen på miljökontoret i ett förslag till miljönämnden. Brytning av sådana mängder går på tvärs mot regeringens målsättning att användningen av naturgrus i landet ska nära nog halveras, från 21 miljoner ton i dag till 12 miljoner ton år 2010.
Därför säger miljökontoret nej till båda ansökningarna och föreslår tillstånd att bryta bara en femtedel av de begärda mängderna.
Anledningen till den hårda hållningen är att naturgrus är en ändlig resurs. I stället för naturens eget sand och grus ska väghållare och andra använda bergkross, det vill säga grus och sand tillverkat av krossat berg.
Tekniken för att tillverka grus och sand av bergkross behöver dock utvecklas. Därför kan små mängder naturgrus tillåtas under en övergångsperiod enligt miljökontoret.
Miljönämnden tar ställning nästa vecka. Definitivt beslut tas i länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons