Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens bud till undersköterskorna: "Gå ner i tid eller bli tvångsförflyttad"

Enligt ett nytt förslag kan undersköterskor tvångsförflyttas om de inte går med på att sänka arbetstiden. – Jag kommer aldrig att gå ner på 80 procent, vem kan leva på det? säger Yvonne Dahlin, en av undersköterskorna.

Annons

Läs också, uppföljning: Anhöriga till de boende stöttar undersköterskorna: "Idiotiskt och en kvinnofälla"

Sundsvalls kommun vill behålla antalet händer i vården, men de vill betala för färre arbetstimmar. Enligt ett nytt förslag ska vårdpersonalen schemaläggas enbart efter det behov man anser att verksamheten har.

På äldreboendet Lindgården har personalen fått information om att nuvarande 60 heltider ska ner till 14. Resten blir deltider på mellan 80-90 procent.

Läs också: Stor brist på undersköterskor väntas

När ST kommer på besök kommer många i personalen ut för att visa att de inte tycker om förslaget. De flesta har tid att stanna bara några minuter men de berättar att sedan förslaget kom så har arbetsglädjen helt försvunnit.

– Om vi inte vill gå ner i tid ska vi hamna i ett resursteam för att få behålla våra heltider, det kommer att drabba brukaren då det kommer nya ansikten hela tiden, säger Jenny Bjermkvist, demensspecialiserad undersköterska.

– Det är klart man är orolig, hur ska vi klara oss på 80 procent, vi kommer knappt att få någon pension, vi är rent förbannade, säger Yvonne Dahlin.

En del av de undersköterskor på Lindgården som ogillar förslaget.

Enligt socialchefen Silvia Sandin Viberg så kommer det inte att bli ett problem att få personal att gå ner i tid frivilligt.

– Det är många som vill gå ner på heltid, de som har små barn tillexempel, så jag tror inte att det här kommer att bli ett bekymmer, säger hon.

Men om det är så många som vill gå ner i tid, varför då ändra det som ni har idag?

– Det är ett nytt schemasystem vi tar i bruk och det bygger på hur behovet i verksamheten ser ut. Då är det tillexempel vanligt att man har för mycket personal mellan 14–16, säger hon.

Läs också: Tvätten blev för dyr – Sundsvalls kommun bryter mot lagen

Men personalen håller inte med där, det är just den tiden på dagen de kan göra allt administrativt som de inte hinner annars, eller att ge en äldre lite extra guldkant.

– Det är då vi har tid att gå en promenad med de äldre, eller prata med oroliga anhöriga om saker. Det är också bra att kunna prata med andra i personalen och överlämna information om det som hänt under dagen, säger Nina Adembratt, undersköterska.

Nu är facket med och förhandlar om hur slutförslaget ska se ut.

– Ett sånt förslag kan slå hårt mot kvinnor i Sundsvall, de får inte bara lägre löner, utan också lägre pensioner. I förlängningen kan det också drabba barn till ensamstående föräldrar, säger Åsa Selander, kommunal.

Men Silvia Sandin Viberg menar att deltid ju inte är ett tvång, rätten till heltid ska finnas kvar och de som går med på att sänka sin tjänstgöringsgrad ska ha rätt att söka upp den igen en gång om år.

Men det är inget som undersköterskorna på Lindgården litar på.

– Om man gått med på det här frivilligt och sedan vill gå upp i tid och det inte finns utrymme för det då? Nej jag skriver inte på något, jag vill ha kvar min heltid och jag vill vara kvar här, säger Yvonne Dahlin.

Hon säger att i princip alla på hennes avdelning kommer att vilja kvar på heltid, det är få som har småbarn där.

Nina Adembratt, Yvonne Dahlin och Jenny Bjermkvist undersköterskor på Lindgården.

De tror också att många kommer att välja en privat arbetsgivare eller söka sig till landstinget i stället om de erbjuds deltid.

– Det är klart att det skulle vara tråkigt att sluta här, det är ju det här jag har sökt mig till och vill jobba med, men jag kan ju inte leva för Sundsvalls kommun, säger Jenny Bjermkvist, som är undersköterska och specialiserad på just demensvård, något Lindgården bedriver.

Läs också: Kommunal kräver åtgärder inom hemtjänsten –Situationen ohållbar

Vad händer om alla tackar nej till att gå ner i tid så att ni får flytta på alla då?

– Då får vi ta det tillbaka till politiken, för då saknas det pengar i vår budget, säger Silvia Sandin Viberg.

Mer läsning