Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunfullmäktige – för ungdomar

De tre skolklasser som var på plats i fullmäktigesalen under tisdagseftermiddagen fick vara med om något unikt. Då var det dags för kommunfullmäktige – för ungdomar.

Annons

De deltagande eleverna var i varierande åldrar. Årskurs 6 från Hellbergsskolan var en av de klasserna som fanns på plats i fullmäktigesalen.

Åldern på de närvarande i fullmäktigesalen på kommunhuset skiljde sig under tisdagseftermiddagen från det normala. Där fanns ungdomar från årskurs 6 på Hellbergskolan, naturvetenskapsprogrammet på Västermalms gymnasium och hantverkselever från Plusgymnasiet på plats.

När kommunalråd Peder Björk (S) fick ordet innan ungdomsfullmäktiges början passade att på att poängtera skiljnaderna mot gårdagens möte.

–Under vårt möte i går var det något mer grånande hår. Jag vill passa på att föreviga detta tillfälle med en bild, så att jag har minnet av en ung publik, sa Peder Björk.

Peder Björk passade på att föreviga de ungdomar som fanns på plats vid dagens ungdomsfullmäktige.

De 64 ungdomar på plats har arbetat fram en rad punkter som presenterades för tjänstemännen i Sundsvalls kommun. Det som presenterade var förslag på hur Sundsvall kan utvecklas hållbart.

Varje klass fick lägga fram sina förslag och argumentera för ett genomförande av dessa. Därefter öppnades det upp för debatt där andra elever fick göra sin röst hörd. Förslagen som togs upp lämnades sedan över till de förvaltningar och bolag som berördes.

–Jag är imponerad av engagemanget och sättet eleverna valt att resonera kring dehär förslagen. Det blir spännande att se hur vi kan ta till oss av förslagen, säger Peder Björk.

De förlag eleverna hade var bland annat fler skolkuratorer inom Sundsvalls kommun, företagshjälp för unga, gratis buss för barn och ungdomar mellan 6-19 år och uppförandeav en graffitivägg.

Sammanlagt fanns 64 ungdomar på plats som arbetat fram en rad punkter som presenterades för politikerna.

När ungdomarna fick argumentera för sina förslag togs flera punkter upp. Eleverna i NA15 på Västermalms gymnasium gav som förslag att upprätta en graffitivägg som möjlighör laglig utövning av graffiti. De menar att en sådan vägg skulle bidra till billigare klottersanering för Sundsvalls kommun.

–Fler och fler kommuner har lagliga graffitiväggar. Vi vill att unga ska gesmöjligheten att utöva graffiti lagligt.

Ungdomsfullmäktige är ett pilotprojekt i Sundsvalls kommuns utbildningssatsning, där syftet är at telever genom egen kunskap ska skapa mervärde för utomstående.

När det var dags att förklara sammanträdet avslutat passade Kommunfullmäktiges ordförande Arianne Sundman (S), på att tacka eleverna för deras deltagande.

–Det har varit en helt fantastisk eftermiddag. Det här känns jättestort och ni har gjort ett fantastiskt arbete. Ni har tagit fram fakta och har bra idéer.

De förlag som lämnats till politikerna kommer nu att ses över. Eleverna kommer därefter att få återkoppling på sina ärenden.

Mer läsning

Annons