Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuntjänstemän frias från mutbrott – men kommunen fortsätter utreda

Förundersökningen angående misstänkt mutbrott inom Sundsvalls kommun har lagts ner vid riksenheten mot korruption. Några personer med "förtroendepositioner" vid kommunens service- och teknikförvaltning polisanmäldes i mitten av juni. Att misstankarna inte kommer att leda till åtal upprör personer med insyn i ärendet.

Annons

Kommundirektör Stefan Söderlund vill inte närmare gå in på vad som låg bakom polisanmälan.

Kommundirektör Stefan Söderlund säger att polisanmälan lämnades in eftersom man från kommunledningens sida inte kunde utesluta att brott hade begåtts. Han vill själv inte närmare gå in på vad som låg bakom.

Läs även: Peder Björk (S) om polisanmälan och cheferna som fick gå

Men i polisanmälan som nu är offentlig framgår det att ramavtalet ska ha kringgåtts vid upphandlingar. Det ska också funnits starka band, såväl proffessionellt som privat, mellan personer på förtroendepositioner inom förvaltningen och en ansvarig i ett anlitat byggföretag.

– Vi såg tecken på händelser och beskrev dem i anmälan. Vi kände oss tvingade att anmäla men har nu förundersökningen lagts ner så är ju det positivt i sig, säger Stefan Söderlund.

Det var på åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption som brottet "tagande av muta" utreddes. I nedläggningsbeslutet skriver åklagaren att det inte finns något som tyder på att "omnämnda personer har tagit emot, godtagit löfte om eller begärt en otillbörlig förmån för sin tjänsteutövning" från företrädare för de anlitade bolagen.

Att utredningen lades ner har av vissa motagits med förvåning och en juridikkunnig person med insyn i ärendet menar att det kan vara idé att lämna in en begäran om överprövning.

Inom Sundsvalls kommun fortsätter utredningsarbetet.

– Det vi såg i internutredningen kan leda till förändringar i vårt arbetssätt, säger Stefan Söderlund.

I samband med att polisanmälan lämnades in i mitten av juni fick service- och teknikförvaltningens chef, Daniel Lundberg, och chefen för Drakfastigheter, Magnus Fridell, lämna sina uppdrag med omedelbar verkan på grund av "bristande förtroende".

– Men vi har hela tiden varit tydliga med att det inte hade någon koppling till polisanmälan, säger Stefan Söderlund.

Läs även: Två får gå från chefspositioner

Läs även: Daniel Lundberg om avgången

Läs även: Torbjörn Stark tar över efter de sparkade cheferna

Mer läsning

Annons