Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisarna bor tillsammans

/
  • Köket, badrummet och hallen disponeras gemensamt av Staffan Remes och Frida och Linnea Hådén. Men rummena är deras alldeles egna privata område.
  • Staffan Remes vill åka ut och resa nästa höst. I rummet i lägenheten finns mest det nödvändiga som säng och en teve som nästan ingen ser på.
  • Frida Hådén var lite tveksam till kompisboendet. Men att dela lägenhet med Staffa Remes och systern Linnea gick mycket bättre än hon trodde.
  • I köksskåpen finns den gemensamt inköpta maten som till exempel teerna från storasyster Linneas gårdsbutik. Maten lagas av den som orkar och äts oftast tillsammans.

Visst händer det att Staffan Remes och Frida och Linnea Hådén bråkar om disken ibland. Men de är kompisar. Så mycket att de valt att bo tillsammans. Sen i höstas bor de i ett så kallat kompisboende i Nacksta. Var och en har kontrakt till det egna rummet i lägenheten.

Annons
Det är jätteskönt att bo själv, säger 18-åriga Frida Hådén som för några månader bestämde sig för att flytta hemifrån. Hon ville dela lägenhet med storasyster Linnea. Men det visade sig vara svårt att hitta en vanlig tvårummare på stan.
Någon tipsade om Mitthems kompisboende, fast Frida var tveksam till att bo med någon hon inte kände. Så dök Staffan upp, rollspelskompis med Frida sen flera år tillbaka. Staffan blev den tredje personen som flyttade in i trerummaren i Nacksta.
För mig kändes det jättebra. Jag ville flytta hemifrån men att bo i egen lägenhet blir lite väl ensamt. Nu stänger jag bara dörren när jag vill vara ifred, säger han.
Staffans rum är det största i lägenheten och har blivit kompisarnas samlingsrum. Där finns teven, fast den är det sällan någon ser på. Frida bor i det minsta rummet och Linnea i en dubblett som slagits ihop av två mindre rum.
Det här är ett bra sätt att bo på. I en egen lägenhet skulle jag skaffa mig en massa saker. Sen blir det svårare att flytta, säger Staffan som planerar att göra en längre resa nästa höst.
Än så länge går Frida i andra årskursen på gymnasiet. Staffan, som är 19 år, gör en praktik på Hennes och Mauritz och 23-åriga Linnea läser på universitetet.
Vad som händer till hösten har jag ingen aning om. Linnea kan inte bo kvar eftersom hon faller för ålderstrecket och Staffan kanske flyttar. Jag tror inte att jag vill dela lägenhet med några som jag inte känner. Men man vet ju aldrig, säger Frida.
Alla hade vissa betänkligheter innan de flyttade ihop. Hur skulle det gå med städningen, med disken och hänsynen till varandra? Nu efter fyra månader konstaterar de att det har gått mycket bättre än de någonsin trodde.
Självklart kommer vi alltid att vara kompisar också när vi flyttar. Och jag kommer att sakna den nära kontakten som vi har i lägenheten, säger Staffan Remes.

Mer läsning

Annons