Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komplicerat pussel under byggtiden

Det blir ett extremt komplicerat pussel under byggtiden av de nya operationssalarna i Sundsvall.
Det gäller att ha en fungerande operationsverksamhet parallellt med att man bygger nytt.

Annons

I ett första steg ska man bygga cirka 5 000 nya kvadratmeter till ett nytt operationscentrum vid Sundsvalls sjukhus.

När den etappen är klar kan man flytta in och stegvis börja evakuera de cirka 8 100 kvadratmeter som ska byggas om under pågående verksamhet.

– Vi ha gjort det här i Sollefteå och vet att det fungerar, men det kräver en oerhört god planering, säger Jonas Rudenstam, verksamhetschef för operationscentrum i Sundsvall.

Egentligen finns det 18 operationssalar i Sundsvall, men det är bara tolv som kan användas. Under bygget i Sundsvall kommer man ändå under en tid kommer att gå ner från tolv till sju–åtta operationssalar.

– Men vi vill ha den här tiden när vi går ner på färre operationssalar så kort som möjligt. Till en början kommer ingenting att påverkas utan det handlar om vårvintern 2017 när vi börjar flytta in i den nya byggnaden, säger Jonas Rudenstam.

Ett problem i sammanhanget är även att man har ett fåtal stora ventilationsaggregat som försörjer stora delar av lokalerna. Det går därför inte att stänga ner bara delar av lokalerna och förklarar varför man gör evakueringen i några stora etapper.

Mer läsning

Annons