Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komvux hotas av stängning – byggåtgärder måste ske inom en vecka: "Vi ger arbetsgivaren en sista chans"

Ombyggnadsarbetet på Komvux vid sjukhuset ställer till det för elever och personal. Men trots upprepade klagomål har arbetsmiljön inte förbättrats.
Nu har högre instanser kopplats in och om problemen inte åtgärdats senast kommande onsdag riskerar skolan att stängas.

Annons

Läs också: Flyttkarusell när "integrationen" flyttar in – och checkar ut: "Det är väldigt konstigt"

Navigator-huset (där vårdutbildningen tidigare hölls) är föremål för omfattande ombyggnation för att bättre passa dagens verksamhet. Med renoveringsarbetet har följt problem för skolans personal och elever.

Det handlar bland annat om bristande byggstädning, avsaknad av avspärrningar och varningsskyltar. Byggdammet skapar irritation i näsa och svalg och dras ned i lungorna. Och ett pågående ventilationsbyte gör att personalen upplever att det är kallt i lokalerna.

Eftersom de anmälda bristerna inte åtgärdats har huvudskyddsombud och företrädare för flera fackliga förbund kopplats in. På tisdagen höll de ett möte med skolledningen, kommunala förvaltaren Drakfastigheter, byggentreprenören Peab och även kommunens förvaltningsdirektör.

Under flera månader har lokala skyddsombud påtalat brister i samband med ombyggnationer på Komvux vid sjukhuset. Nu finns en tidsfrist för när problemen måste ha åtgärdats.

– Lokalerna är både en byggarbetsplats och skolsalar där undervisning ska ske. Man har brustit i att ta hänsyn till arbetsmiljölagen och regler. Nu ger vi arbetsgivaren en sista chans att rätta till de här sakerna, annars vidtar vi åtgärder enligt våra befogenheter, säger Daniel Zettergren, vice ordförande i Lärarförbundet, Sundsvall, och fortsätter:

– Bristerna skapar ju även följdproblem som att skurmaskinerna pajar om för mycket byggstädning kvarstår.

Senast kommande onsdag måste bristerna ha rättats till. En möjlig åtgärd är annars att stänga skolan under byggtiden, en annan följd kan bli att Arbetsmiljöverket kopplas in för vidare inspektion.

Kjell Andersson, rektor på Komvux i Sundsvall.

Kjell Andersson är rektor på skolan och säger så här angående varför de påtalade bristerna inte redan åtgärdats:

– Vi har tagit upp bristerna och de finns noterade i protokoll, men av olika skäl har Peab inte genomfört förändringarna. Det är beslutat men inte gjort.

Vad talar för att problemen åtgärdas denna gång?

– Vi hoppas att Peab nu har fått bättre förståelse för de behov vi har i verksamheten med tydliga avgränsningar, bra skyltning och att man håller sig inom sitt område.

Hur stor är risken att skolan måste stängas?

– Spontant tror jag inte att det ärstor risk men det förutsätter att man inser allvaret i de påpekandena som gjorts. Gör man inte det måste vi ta ställning om vi som arbetsgivare ska stänga arbetsplatsen eller tillsammans med facket. Vi ser allvarligt på det här.

Läs också: Vuxenutbildningen sväller – vill in i lokaler tänkta för Miun

Även Göran Markgren, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Sundsvall, bedömer att det inte ska behöva gå så långt.

– Det var ett bra och konstruktivt möte där alla var överens om hur det ser ut och vad som måste göras.

Fotnot: ST har sökt företrädare för Peab.

Läs också: Jätteprojektet på Grönborgs blir större – och dyrare

Mer läsning