Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstfackstudent fick stipendium

För några dagar sedan fick 27-åriga Therese Öberg från Alnö ta emot ett stipendium på 50 000 kronor ur prinsessan Lilians hand. —Pengarna ska gå till material när jag startar min atelje i Stockholm i höst, säger Therese som om några veckor tar sin avslutande magisterexamen på Konstfacks textilutbildning.

Annons
Det har varit några omtumlande dagar sen Therese Öberg tog emot stipendiet från Nordiska Sankta Johannes Logens Jubileumsfond på Svenska Frimurarordens stamhus på Blasieholmen i Stockholm. Prisutdelare var prinsessan Lilian.
Det var för att mina lärare tyckte att jag utvecklats så bra under åren på Konstfack.
Varje år utses en stipendiat från respektive ämnesområde på Konstfack. Lärarna rekommenderar vem som ska få stipendiet. Och den här gången var det Thereses tur att bli utvald bland 13 studenter i avgångsklassen i textil.
Det är en ära och jag känner mig så lycklig.
För nio år sen blev Therese student på gymnasiets mediaprogram i Sundsvall. Då var hon helt inriktad på att jobba med grafisk formgivning och gick en ettårig utbildning i Uppsala. Therese som alltid gillat att teckna ville arbeta med illustrationer.
Nästa steg blev en två-årig utbildning på Gotland och Theres började intressera sig för att göra mönster på textilier. Något som hon sen utvecklade på Nyckelviksskolan i Stockholm. Sen blev det raka vägen in på Konstfacks textilutbildning.
Egentligen har jag gått nio år i skolan efter gymnasiet utan att bli någonting. Men det här gör man för att man brinner för det. Jag arbetar jämt.
Det har gått bra under utbildningstiden på Konstfack. Therese har redan sålt ett mönster till anrika firman Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm. Under sommaren ska hon jobba fram ännu ett mönster som också är inköpt av Svenskt Tenn.
Mönstrena beskriver hon som monumentala och stormönstrade med kraftiga färger och former. Motiven hämtar hon från naturen och ritar om efter egna idéer till inredningstyger.
I Stockholm finns jobbena och möjligheterna. Så där tänker Therese stanna och skaffa en atelje tillsammans med andra textilare och använda sina kontakter som hon fått under utbildningsåren.
Framtiden är allt annat än säker men Therese tror att det löser sig. Hon är beredd att jobba hårt för det hon tror på. Under tiden får hon fortsätta jobba med extrajobb för att ha pengar till material och hyra. Precis som många andra konstnärer.

Mer läsning

Annons