Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Jöran Nyberg har avlidit

/

Timråfödda konstnären Jöran Nyberg avled på lördagen 75 år gammal.
Han var känd och omtyckt för sina charmiga miljöer och färgstarka porträtt i naivistisk stil.

Annons

Jöran Nyberg växte upp och bodde länge i Timrå men bosatte sig senare i Tostered, han hade även en ateljé i Vikmanshyttan och ett hus i Frankrike i sin hustrus födelsestad.

Jöran Nyberg var mycket produktiv och målade upp mot 200 tavlor per år förutom att han gjorde grafik och illustrationer. Ett återkommande omdöme är att han var en av Sveriges skickligaste naivister.

Konstnären Birthe Wesselhöft var hans nära vän sedan 30 år tillbaka.

– Vi har påverkat varandra mycket och haft daglig kontakt. Det är en stor förlust att han gått bort, den mannen gick inte spårlöst förbi.

Som kollega beskriver hon Jöran Nyberg som ärlig och kritisk och en väldigt kreativ och duktig naivist.

– Han var en inspiration för mig och betydde väldigt mycket. Han hade humor och var påläst om konst och även i andra avseenden, inspirerande och intellektuell.

De har arbetat tillsammans och även haft utställningar ihop men hon tycker att deras vardagskontakt ändå var det viktigaste.

Det var först som vuxen Jöran Nyberg började ägna sig åt konst på heltid. Hans pappa hade krävt att han skulle skaffa sig en ordentlig utbildning och han läste in en fil kand i nordiska och romanska språk och litteraturvetenskap och blev läroverksadjunkt. Men i drygt 30 år fick han ägna sig på heltid åt det som var en dröm hos honom redan i unga år, konsten.

Hans verk finns representerad i kommuner, landsting, Sveriges Riksdag och Statens konstråd.

Annons