Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärlighet på barns villkor

/
  • Professor Blomstedt, alias Frida Blomstedt Lidén, fastställde sina försökspersoners mentala genus genom att ställa frågor kring vilka djur, färger, bilar och hårlängder personen föredrog.
  • Felix Lindberg och Oskar Lindroth spexade med könsroller genom att imitera en känd sångerska i hitlåten Oops, I did it again.
  • Fanny Löfqvist spelar in film när barnen i Bredsand visade upp vad de sysslat med i projektet Barnens megafon.

Oftast är det vuxna som lär ut och barn som lär in. Men i Riksteaterprojektet Barnens megafon är det tvärtom. I fredags visade barnen i Bredsands skola vad de kan skapa med konstnärliga uttrycksmedel.

Annons
Dans, teater, film, sång, en papier-maché-utställning på temat Tjejer och killar - och en grupp forskare som testar vilket kön man egentligen tillhör.
Mycket humor bjöds det när årskurs 3, 4 och 5 i Bredsand, som är en av sex skolor i landet som deltar, visade vad de åstadkommit under den gångna veckan. Då fick alla vanliga lektioner stryka på foten till förmån för konstnärligt arbete under ledning av konstnären Rickard Borgström och dramapedagogen Charlotte Lindmark.
Unga Riks är nyfiken på barns konstnärliga uttryck och vill göra deras röster hörda, säger Charlotte Lindmark, som arbetat med olika skolor i projektet under två av de tre år det varit i gång.
För Unga Riks del är det också en sondering i vad framtida produktioner kan tänkas handla om. Årets tema kom från Unga Riks, men vad barnen har velat göra med det är helt deras egna idéer. Charlotte Lindmark än hänförd över hur mycket kreativitet hon möter ute i skolor.
Ställ öppna frågor till barn och vad som helst kan hända, säger hon.
Via väggposters fick vi veta att fördelarna med att vara tjej inbegriper bättre förmåga att hålla sig när man är kissnödig och att tjejer passar till varandra i sport. Fördelar med att vara kille kunde vara att håret torkar snabbare och att killar är modigare i att prova på nya saker.
Själv fick jag mitt mentala genus testat via ett frågefromulär som sköttes av miniforskaren \"professor\" Blomstedt. Jag fick svara på vilka djur, bilar, färger och böcker jag gillade och fick veta att jag var mitt emellan tjej och kille - troligen bästa tänkbara resultat.

Mer läsning

Annons