Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstsnö på Södra berget

/
  • Skidsäsongen har varit kortare på senare år på grund av dåligt väder. Nu vill kommunen och skidföreningarna satsa på konstsnö i stället.

Åker du Vasaloppet? Grattis i så fall. För nu kan du få en betydligt bättre tid. Redan nästa år hoppas kommunen och skidklubbarna på konstsnö uppe på Södra berget.

Annons
Det är mycket efterlängtat. Både för skidklubbarna och motionsåkarna.
Det är en överlevnadsfråga. Vi har ett antal juniorer som ligger på gränsen till Sverigeeliten. För att kunna behålla dem och bli en storklubb på seniorsidan igen måste vi ha en snökanon, säger Ylva Boström, ordförande i Stockviks skidförening.
Även motionsåkarna lär jubla när laggen kan plockas fram redan i november.
För alla Vasaloppsåkarna blir det en fantastisk tillgång. Även ungdomar och andra skidintresserade kommer att få en helt annat kontinuitet. Man behöver inte hoppa av mitt i vintern på grund av snöbrist, säger Ylva Boström.
Kultur- och fritid har varit i kontakt med länsstyrelsen och därifrån har det lämnats ett positivt förhandsbesked om EU-pengar. Kravet är att kommunen och skidklubbarna är med och delfinansierar.
En förfrågan har gått ut till alla klubbar i Medelpads skidförbund. Vi har sagt att vi är intresserade. Även andra kommer att hänga på, säger Ylva Boström.
Tanken är att bygga en pumpstation vid Sidsjön och dra en vatten- och elledning från den upp till Ängen på Södra berget. Uttag för snökanoner ska finnas i slalombacken och vid ett av de mest populära träningsspåren, oranga femman.
Åtgärderna ska genomföras nästa sommar och anläggningen beräknas vara helt klar i november nästa år. Kostnaden väntas hamna mellan 2,5 och 3 miljoner kronor.
Vi vill ordna ett stort SM snart. Det finns ingen möjlighet att klara det utan snökanon, säger Ylva Boström.
För att klara delar av driften vill de ansvariga ta ut avgifter. Kontrollen står föreningarna för. I övrigt delas de kostnaderna mellan kommunen och föreningarna.
Det förs även diskussioner om att locka skidåkare från Mälardalen, med paket där boende inkluderas på Hotell Södra berget. EU-ansökningen för projektet måste vara inlämnad senast den 12 december. Kultur- och fritidsnämnden tar ställning i frågan på onsdag.

Mer läsning

Annons