Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kortare arbetsdag skulle ge bättre återhämtning och färre sjukskrivningar"

Kortare arbetsdag skulle kunna förbättra hälsan för stora delar av befolkningen. Det menar i alla fall Christine Nivung, beteendevetare vid Länshälsan i Landstinget Västernorrland.

Annons

Bristen på återhämtning är ett återkommande tema när man diskuterar de ökande sjuktalen i samhället. I Landstinget Västernorrlands egen analys av sjukfrånvaron tar man upp hur allt fler har ett gränslöst arbete där arbete och fritid flyter ihop.

Men en analys av Försäkringskassan visar att risken att småbarnsföräldrar ska bli sjuka är lägre när barnen är små (0–2 år) än för män och kvinnor som inte har små barn. "Detta beror sannolikt på att föräldrarna under denna period i hög grad tar ut föräldrapenning", skriver Försäkringskassan.

Är sex timmars arbetsdag en bra idé?

– Jag tycker det är en jättebra tanke. Jag tror att vi kommer att komma dit, säger Christine Nivung.

Läs också: Landstinget Västernorrland sjukast i landet – och beslutsångest hotar att förvärra läget

Hon menar att framför allt 80-talisterna, men även 90-talisterna inte är lika ”lojala” arbetstagare som 50- och 60- talisterna. De nya generationerna ställer inte upp villkorslöst.

Läs också: Efter sjukskrivningslarmet på landstinget – nu ingriper Försäkringskassan: "Vi behöver sänka sjuktalen"

Hon ser att de har större krav på fritid och familjeliv och inte underordnar sig systemen på samma sätt utan förflyttar sig. Då får man större omsättning på arbetsplatserna, vilket kan förklara svårigheterna att behålla ung vårdpersonal.

– Vi måste kunna erbjuda dem en attraktiv arbetsplats och ett attraktivt arbetsupplägg och då kanske det inom vården är smartast i världen att använda sig av sex timmars arbetsdag för det är slitsamma yrken, säger Christine Nivung.

Läs också: Kommunens sjuktal på väg mot chocknivå

Skulle vi få ner sjuktalen i Sverige med sex timmars arbetsdag?

– Ja, det tror jag absolut. Det blir mer tid till familjen, mer tid till återhämtning och man hinner leva och inte bara jobba, säger Christine Nivung.

Kortare arbetstid skulle kunna vara ett sätt att minska sjukfrånvaron i samhället, det tror i alla fall beteendevetaren Christine Nivung vid Länshälsan i Landstinget Västernorrland.

Hon menar att många inom vården inte bara jobbar åtta timmar om dagen.

– De efterprocessar jobbet några timmar efter jobbet och sen kommer de också hem till nya arbetsuppgifter. Många jobbar också kvällspass och har jourer och det sliter något fruktansvärt på folk, säger Christine Nivung.

– De efterprocessar sitt arbete några timmar efter jobbet och sen kommer de också hem till nya arbetsuppgifter. De flesta inom vården jobbar också kvällspass och har nattarbete och jourer. Det här sliter på folk och påverkar människors sömnrytm och sömnkvalitet, säger Christine Nivung.

Läs också: Sextimmars arbetsdag på äldreboende i Göteborg gav minskad sjukfrånvaro

Enligt Försäkringskassan fördubblades samhällets kostnaderna för sjukpenning från 16 till 32 miljarder mellan år 2010 och 2015. Och kostnaderna fortsätter att öka.

Samtidigt pågår en snabb utveckling dator- och robotsystem är på väg att ta över många jobb som tidigare bara människor har kunnat utföra.

– Forskarna säger att många av dagens yrken inte finns kvar om tio år. Det mänskliga arbetet kommer mer och mer att ersättas av teknik. Det kan hända att i förlängningen behöver inte lika många människor jobba lika mycket som de jobbar i dag, säger Annika Lindblom, HR-specialist på Landstinget Västernorrland.

Mer läsning