Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaderna för hyrsjuksköterskor fortsätter att explodera – tredubbel ökning hittills i år

Kostnaderna för hyrsjuksköterskor fortsätter att öka okontrollerat i Landstinget Västernorrland. Under årets första fyra månader är utgifterna redan på samma nivå som under hela fjolårets rekordnotering.

Annons

– Det här är väldigt oroande, säger Ewa Back (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN), där siffrorna presenterades vid torsdagens möte.

Kostnaderna för hyrsjuksköterskor fortsätter sin explosionsartade utveckling i Västernorrland. Under årets fyra första månader är de totala kostnaderna lika stora som under hela fjolåret.

2010 låg landstingets totala kostnader för hyrsjuksköterskor på 800 000 kronor för att sedan öka med ungefär en miljon varje år till 3,6 miljoner 2013. Året efter steg kostnaderna till 8,3 miljoner för att under 2015 skena iväg till 31 miljoner kronor.

Läs också: Kostnader för hyrsjuksköterskor exploderar i vården – ökning med 3 788 procent på fem år

Under årets fyra första fyra månader är nu de totala utgifterna för hyrsjuksköterskor uppe i 30,2 miljoner kronor, vilket på årsbasis motsvarar cirka 90 miljoner kronor.

– Det här är alldeles på tok för högt. Det är uppenbart att det inte finns sjuksköterskor som vill ta anställning, men sen tror jag inte att det arbete som pågår fått genomslag när det gäller till exempel att förbättra scheman, förbättra möjligheter till löneutveckling och uppdragsväxlingen, säger Ewa Back.

Känner du en oro över att ni är på väg att fastna i ett beroende av stafettsjuksköterskor på samma sätt som med stafettläkare?

– Jag tror att vi kommer att kunna vända den här trenden, säger Ewa Back.

Läs också: Var sjätte sjuksköterska lämnade landstinget ifjol: "Även de som varit med länge får nog"

Inom oppositionen är oron betydligt större.

– Det är en exponentiell kurva som pekar uppåt. Därför måste utvecklingen brytas nu och det måste få kosta lite pengar, för det kostar ännu mer att låta den här utvecklingen fortgå, säger Gunnar Fors (V), ledamot i HSN.

Varför har man inte tagit den här frågan mer på allvar, eftersom varningssignaler inte saknats?

– Ja, det är en bra fråga. Vi ställer oss samma fråga. Vi har tjatat om det här länge och det handlar både om villkor och ledningsstruktur, säger Gunnar Fors.

Läs också: Landstingets ekonomi skenar igen – prognosen 70 miljoner kronor sämre än den förra

Sarah Karlsson (L), ledamot i HSN, tycker det är bra att man börjar glesa ut vissa sjuksköterskors helgtjänstgöring, men menar att åtgärderna kommer för sent och berör för få.

– Det här är gräsligt och det är allvarligt. Man har inte gjort något åt arbetsmiljöproblemen, säger Sarah Karlsson.

Vad får det för konsekvenser för det besparingsarbete som landstinget genomför?

– Jag tror inte att besparingarna kommer att få någon effekt om man fortsätter att ignorera arbetsmiljöproblemen, säger Sarah Karlsson.

Hon tycker även att landstingsledningen borde skifta fokus.

– Jag tror att man är på väg att fatta fel sorters beslut när man fokuserar på att stänga verksamheter i stället för att försöka få mer effektiva verksamheter, säger Sarah Karlsson.

■ ■ För mer nyheter om landstinget, klicka här – och följ ST.nu på Facebook .

Mer läsning

Annons