Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt eftersatt underhåll av Sundsvalls vägar – skulle kosta 430 miljoner kronor att åtgärda

Vägarna i Sundsvall är i dåligt skick – och värre blir de: Gatunätet har ett underhållsbehov på 430 miljoner kronor. I år satsar kommunen cirka 30 miljoner.

Annons

På sina håll i Sundsvall är vägunderhållet rejält eftersatt, med sprucken asfalt och potthål efter tjällossningen.

– Vi känner väl till hur det ser ut på vägarna på våra breddgrader. Klimatet går hårt åt vägnätet, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Hedenius (S).

Kommunen arbetar med att åtgärda, reparera och bygga om de dåliga vägarna. Men i många år har underhållet varit kraftigt eftersatt. I dag är underhållsskulden 430 miljoner kronor. Så mycket skulle det kosta att reparera allt som måste åtgärdas.

I dag är underhållsskulden på de kommunala vägarna i Sundsvall 430 miljoner kronor.

Men kommunen har en ansträngd ekonomi och några 430 miljoner till vägunderhåll finns inte. I år satsar man knappt 15 miljoner kronor på det mest akuta underhållet som potthål och ny asfalt, och knappt lika mycket till på att bygga om de värst utsatta gatorna helt och hållet.

LÄS OCKSÅ: Slitna vägar i Sundsvall fixas till – här är 40 utvalda som rustas upp

Det betyder att man inte hinner med mer än en bråkdel av allt som borde åtgärdas, och underhållsskulden växer för varje år, med omkring tio miljoner kronor.

– Vi har inte möjlighet att åtgärda allt på en gång men för att på sikt komma till rätta med det här skulle vi behöva satsa mer pengar, så pass att vi kan bygga bort "skulden" över i alla fall en 10 till 15 årsperiod, säger Anders Hedenius och lägger till att den politiska majoriteten i kommunen just nu arbetar med nästa års budget, och i den processen ingår att försöka få loss fler miljoner till vägarna.

Även den politiska oppositionen i stadsbyggnadsnämnden vill satsa mer pengar på vägunderhållet.

– Det här är absolut inte bra. Vi måste beta av underhållsskulden i snabbare takt. Vi kan så klart inte ha en skuld på över 400 miljoner kronor som dessutom ökar hela tiden, säger Gunilla Molin (M).

LÄS OCKSÅ: Så blir nybyggda E14: "Vi bygger en helt ny väg"

LÄS OCKSÅ: Här är Trafikverkets vägarbeten i sommar i hela länet

Mer läsning