Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver svar av vården: Varför äter inte Jennifer?

/
  • Mamma Ulrika Lundqvist med lilla Jennifer och storasystrarna Nathalie och Saga undrar när och hur man ska kunna komma tillrätta med Jennifers ovilja mot att äta.
  • Jennifer Lundqvist är ett och ett halvt år. Hon går och pratar men allt hon äter kräks hon upp.
  • Storasyster Nathalie visar en film för Jennifer medan maten förs in direkt i magsäcken genom en slang.
  • En familj med många frågor. Nathalie, Jennifer, Jan-Åke, Sara, Ulrika och Saga har en enda önskan. Att Jennifers mage ska undersökas så de får veta varför hon inte kan ta emot maten hon äter.
  • Pappa Jan-Åke Andersson gör i ordning Jennifers mat som sedan förs in via en slang direkt i magen.
  • Ulrika Lundqvist oroar sig över sin dotters framtid. Hon vill att Jennifers mage undersöks av en specialist.

Hon föddes i 25:e graviditetsveckan. Vid ett och ett halvt års ålder går och pratar Jennifer och lungproblemen tros växa bort. Men att hon inte vill äta oroar familjen.
– Vi förstår inte att hon inte får träffa en mag- och tarm-expert, säger hennes mamma Ulrika Lundqvist.

Annons

När Jennifer föddes flera månader för tidigt kunde inte läkarna säga något om hur hennes liv skulle bli. Hon vägde bara 728 gram och i perioder fick hon ligga i respirator. I dag vandrar Jennifer omkring runt vardagsrumsbordet med syrgasslangen som ständig följeslagare, hon har lärt sig flera ord och kryper gärna upp i systrarnas knän.

– Nu vill vi att man utreder varför hon inte äter men det känns inte som om man har tid med oss. Jennifer är ett litet mirakel som har överlevt men vi önskar ju att hon också ska få smaka på allt det goda, säger Ulrika Lundqvist.

Tillvaron har varit en kamp. Enligt Ulrika har familjen bollats runt mellan olika enheter på sjukhuset.

– Det är svårt att få ordentliga svar. Hade vi inte haft kontakten med SSIH hade vi inte klarat det.

Ulrika och Jennifers pappa Jan-Åke Andersson är båda hemma med Jennifer eftersom hon har syrgas dygnet runt och måste övervakas.

Förutom lungsjukdomen är Jennifer infektionskänslig men det är oviljan och oförmågan att äta som oroar familjen mest.

– Man säger att det är psykiskt men det tror varken vi eller logopeden på. Vi vill att det ska göras en riktig utredning av en gastroläkare, säger Ulrika Lundqvist.

Läs också: Överläkare: Undersökningen förändrar inget

Hon och Jan-Åke vill ha ett klart besked om vad problemet är och det anser de sig inte kunna få förrän Jennifers magmun, mage och tarmar har blivit undersökta.

– Först då accepterar vi beskedet vi får, men tiden går och ingenting händer, säger Ulrika Lundqvist.

Hon säger att familjen har fört en kamp för att få hjälpmedel och olika insatser.

– Det var jag som föreslog att Jennifer skulle få maten genom en knapp på magen i stället för genom sonden i näsan och nu har vi fått en väst som gör att hon kan bära med sig behållaren så hon slipper vara stillasittande.

I köket i lägenheten i Kvissleby passerar Jan-Åke en halv barnmatsburk och blandar den med Jennifers speciella näringslösning. Sedan kopplas en slang till knappen på magen och näringen leds direkt in i magsäcken.

Enheterna som är inkopplade på Jennifer är förutom SSIH, barnavårdscentralen, en logoped, en sjukgymnast, neomottagningen för prematurer, en dietist, en nutrationssköterska, en hjärtläkare, en ögonläkare och läkarna på barnkliniken.

– Vi hänvisas runt och det är alltid någon annan som ska kunna ge svar på våra frågor. Jag har sagt att jag inte tycker att Jennifers lungor behöver utredas mer, det är det här med maten man måste ta tag i. Hon går ju miste om så mycket, säger Ulrika Lundqvist.

Mer läsning