Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRETA (ST)

/
  • Samariaravinen är ett lockande men krävande utflyktsmål på Kreta. Ravinen är 18 kilometer lång, startar på 1 200 meters höjd och bryter sig genom skiftande natur ner till Libyska havet. Ravinens smalaste passage kallas Järnporten och är endast ett par meter mellan klippväggarna. En fotvandring genom ravinen känns garanterat i benen ett par dagar.

Annons
KRETA (ST)
Det bästa med att vara reseledare?
- Det här, visar Anna-Karin Jonsson från Njurunda och sträcker ut sina armar som om hon försökte omfamna hela världen. Allt det här. Människorna, miljöerna, kulturen. Historien helt enkelt.


Klockan är elva på förmiddagen. Nya förväntansfulla turister har samlats i den lummiga uteserveringen för att välkomnas till Kreta. Solen står redan högt på himlen och skarpa strålar sticker hål i lövverket.
- Välkomna till Agii Apostoli, hälsar Anna-Karin Jonsson, där hon står i den solbelysta gläntan.
Ännu ett möte med en ny grupp människor, för vilken gång i ordningen har hon ingen aning om efter sju år som reseledare. Hon är rutinerad och informationsmötet går smidigt. En för gästerna viktig första samling.
- Det här var nog det svåraste när jag började som reseledare. Jag var inte van att tala inför stora grupper. Men jag har lärt mig och nu är jag aldrig nervös. Det är bara skojigt och intressant att träffa nya människor.
Anna-Karin ger tips och råd om det mesta på semesterorten Agii Apostoli, ett samhälle strax utanför Chania på den nordvästra delen av Kreta. Och hon berättar naturligtvis mest om alla sevärdheter på ön som är den största i den grekiska övärlden.
Hon har varit reseledare i sju år nu, varav den mesta tiden i Egypten. Långt från höstrusk i Njurunda och Sundsvall. Anna-Karin har tidigare hunnit jobba på Ikea, Vero Moda och Hotell Södra Berget.
Efter ett brutet förhållande bestämde hon sig för att satsa på ett nytt liv.
- Jag ville bort från det gamla. Göra nånting nytt. Och jag har väl ända sedan min första utlandssemester i åttaårsåldern drömt om det här jobbet, ler Anna-Karin.
Hon sökte upp en researrangör, gjorde tester och intervjuer innan utbildningen gav henne jobb direkt.
Varför Grekland? Varför Egypten?
- Självklart val för mig, jag är intresserad av historia. Och var finns egentligen mer att hämta av den varan än i de här länderna, säger hon med frågan i sina mörka ögon.
Men hon vill inte jämföra Egypten och Grekland. Det går inte, menar hon. Allt är så olika. I Egypten finns fortfarande mycket av det gamla bevarat, pyramiderna till exempel. På Kreta har det mesta förstörts under krig och härjningar. Visserligen är många av de gamla historiska monumenten återuppbyggda, men blir ändå inte äkta.
Det nya livet som reseledare innebar också att Anna-Karin verkligen skapade ett nytt privatliv.
- Jag har träffat en ny pojkvän. En norsk gutt. Det bästa av allt att han är i samma bransch. Han jobbar också här på Kreta och kommer att följa med till Egypten igen, skrattar Anna-Karin och skiner ikapp med septembersolen.
Men visst håller hon fortfarande kontakten med många av sina kompisar i Sundsvall.
- Jag tar ju semester själv också ibland. Var hemma i två veckor i somras. Under Gatufesten. Förstås! Den får man inte missa.
I början av oktober avslutas säsongen på Kreta. Därefter börjar i stort sett direkt en ny turistsäsong i Egypten.
- Då blir det mer resande för mig än här på Kreta. Kairo med pyramiderna, Luxor och Hurghada. Och fantastiska färder på Nilen.
Anna-Karin fann sin drömtillvaro. Och där kommer hon att stanna hur länge vet hon inte.Mer läsning

Annons