Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminolog förklarar hur en bedragare fungerar

/

I två dagar har ST rapporterat om en dömd bedragare som härjar i länet.

Mannen har lurat sina partners, företagare och i princip alla han kommit i kontakt med.

Annons

Henrik Belfrage är professor i kriminologi och forskningschef vid rättspsyk. Han säger:

– Mannen tycks ha klassiskt psykopatiska drag. Ofta förekommer även våld – men det behöver inte vara så. Det som bland annat kännetecknar en psykopat är deras påtagliga empatibrist.

Vilka är det som drabbas?

– I princip vem som helst. Men psykopater är duktiga på att hitta sina offer. Många människor har sårbara perioder i sina liv och psykopater har en förmåga att dyka upp då. Trots att de själva brister i känslomässig kapacitet är de experter på att hitta svagheter hos andra.

Går en psykopat att stoppa?

– Nej, det här är hans personlighet. Tyvärr stärks den genom åren. Det vill till att polis och åklagare gör sitt jobb. Men en psykopat är en mästare i sin genre. Har man inget samvete och är munvig så blir man en skicklig lögnare.

Men finns det inget hopp?

– Vi prövade för en tid sedan att träna upp empatiförmågan hos psykopater, men tyvärr var det ett stort misstag. De blev bara skickligare – och därmed farligare. Om man träder in i vuxenvärlden med empatibrist går det inte att tränas upp.

Henrik Belfrage hoppas att det ska bli fart på rättsmaskineriet i det nu omskrivna fallet, för en sådan motgång kan bromsa upp en psykopat.

– Man kan bara göra sitt bästa för att få dem att inse att brott inte lönar sig. Men om en psykopat tillåts fortsätta att bedra folk ute i samhället utan konsekvenser finns det tyvärr inget hopp om att denne ska sluta.

Vilka tecken ska man se upp med?

– Överdrivet trevlig är ett tecken, men även att de går väldigt fort fram i nya relationer. Ofta är det skärpta personer som inte brister i intellekt. Det är en myt att de är väldigt smarta, men om man inte belastas känslomässigt finns förutsättningen att bli en duktig bedragare.

Läs kvinnornas berättelse här:

Läs om vad rättsväsendet gör här:

Läs om hur bedragaren lurade Ånge kommun här:

Annons