Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminologutbildning får ris och ros

/
  • Kriminologprogrammets studenter är nöjda – och missnöjda.

Flera studenter berömmer utbildningen för kriminologer.
Andra är kritiska mot "dålig ledning" och "kaosartad undervisning"

Annons

Kriminologprogrammet har funnits på Mittuniversitetet sedan 2009 och varit en av utbildningarna med flest sökande.

Men nu har man plötsligt tagit en time out och stoppat antagningen av nya studenter till nästa termin.

– Vi gör det för att hinna revidera och uppdatera utbildningen. Nästa år tar vi in nya studenter igen, säger Leif Franzén, programansvarig.

Kriminologprogrammet har tidigare år fått en hel del kritik. Många studenter har hoppat av, omsättningen på lärare har varit stor och det har klagats på att personer utan kompetens håller i kurser och examinerar studenter.

2011 gick sex tidigare lärare ut och kommenterade de många läraravhoppen som de ansåg berodde på brister i ledningen. Det fanns även kritik mot programmets starka inriktning mot rättspsykiatri.

För att fånga upp kritiken och för att kunna förbättra det som felat har man skickat ut en enkät till alla gamla studenter.

Nu har en del av enkätsvaren kommit in och där förekommer också en del kritik. Några av de gamla studenterna klagar på en "kaosartad undervisning" och för låga krav, med dålig ledning och organisation. Några tycker också att utbildningen är för teoretisk, för inriktad på forskning och inte alls anpassad för att ge studenterna jobb efter examen.

Men kritikerna i enkäten är i minoritet. En överväldigande majoritet tycker att kriminologprogrammet trots allt är ganska bra, och många av dem har också fått jobb inom kriminalvården eller rättsväsendet efter utbildningen.

– Jag känner inte alls igen den kritik som förekom tidigare på den undervisning vi bedriver nu. De problem som fanns förr, som den höga omsättningen på lärare, har vi kommit till rätta med, säger Leif Franzén.

Mer läsning

Annons