Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för bondeägda Milko

Alla siffror pekar åt fel håll för de bondeägda mejeriföretaget Milko som kan tvingas visa förlust i år.
– Vi närmar oss röda siffror, bekräftar Ingvar Persson styrelseordförande i företaget.
Utvägen kan bli att företaget snabbt tvingas sänka avräkningspriset på mjölk.

Annons
Resultatet för de senaste sex månaderna är dyster läsning för ledningen i företaget. I stort sett all utveckling har gått åt fel håll.
Budgetmålet om tio miljoner kronor i vinst för företaget som omsätter 2,7 miljarder kommer sannolikt inte att nås.
Något som i sin tur gör det troligt att föreningen ännu en gång kan tvingas sänka avräkningspriset till bönderna för den mjölk de levererar. Frågan är om det även denna gång räcker med fem öre kilo eller om det krävs en ännu större sänkningar för att rädda ekonomin.
Det är tveksamt om vi kan hålla mjölkpriset året ut, säger Ingvar Persson
Mjölkinvägningen minskar dessutom rejält för föreningen som de senaste sex månaderna tappat hela fem procent.
I Medelpad tappar vi mest med åtta procent, berättar Ingvar Persson
Allvarligast är att statistiken över mängden invägd mjölk visar en minskning för Milkon är störst i landet. Även Arla som är giganten på marknaden minskar men betydligt mindre än Milko. Bättre går det för både Norrmejerier och Skånemejerier som någorlunda klarat av att hålla sina invägningssiffror.
För Milkos del är utvecklingen oroande. För närvarande väger företaget in 370 miljoner kilo vilket är 30 miljoner mindre än vad föreningen beräknat.
Det gör att vi kan tvingas påskynda strukturåtgärderna, säger Ingvar Persson.
Något som i klartext innebär att ett av de fem mejerierna kan komma att läggas ner. En åtgärd som enligt honom kan medför en besparing på 40 till 50 miljoner kronor om året. Dock krävs investeringar i andra anläggningar för att ta emot mjölken.
Gränsen nås enligt honom när mängden invägd mjölk når 300 miljoner kilo. Något som bör betyda att om utvecklingen fortsätter måste beslut om en eventuell nedläggning tas i slutet av nästa år eller i början av 2007.
Persson vill inte konkretisera vilken anläggning som är hotad men det är sannolikt att faran för nedläggning främst hänger över Bollnäs där det endast tillverkas ost.
All ost ger minus för närvarande, bekräftar Ingvar Persson
Lika allvarligt är antalet bönder som levererar mjölk bara blir allt färre och nu är nere på cirka 1 250 i Milko och närmar sig raskt 1 000. Att dessutom konkurrensen om den lönsamma konsumtionsmjölken blir ännu tuffare när lågprismjölken gör sitt inträde i nästa månad förvärrar situationen ytterligare.
Ett bra exempel på hur utvecklingen är på väg är Härjedalen. Där har enligt Ingvar Persson nedläggningarna medfört att det nu endast finns sex mjölkbönder kvar i landskapet och ingen av dem har mer än 50 kor.

Mer läsning

Annons