Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot sjukhuset efter lång väntetid för andningshjälp

/

Länssjukhuset får kritik efter miss med hostmaskin för barn med andningssvårigheter.
– Ska min dotter behöva kvävas och dö av sitt eget slem innan sjukhuset får upp ögonen för allvaret i detta, skriver mamman Linda Thiele.

Annons

Det var i samband med ett besök på sjukhuset i februari 2014 som familjen skulle få prova en hostmaskin för att hjälpa deras dotter Melina Thiele med att få bort slembildning i lungorna. Familjen fick beskedet om två till tre veckor innan de kunde kallas för att prova hostmaskinen och utbildas på hur den fungerar. Efter nästan 14 veckor hade ingen från Sundsvalls Sjukhus kallat dem trots upprepade kontaktförsök från Linda Thiele.

Hon skriver i en anmälan till Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) att dottern Melina dagligen lider av andningssvårigheter. Barnläkaren som gjorde bedömningen anser att väntetiden har varit alldeles för lång och familjen borde ha kallats tidigare. Ivo menar att av oklara anledningar har remissen blivit fördröjd och därför har även behandlingen blivit fördröjd. Först i början på sommaren blev de kallade till sjukhuset och fick hjälp med maskinen.

Enligt Ivo är det vårdgivarens ansvar att se till att rutiner följs för att säkerställa god och säker vård. Därför riktas nu kritik mot Landstinget i Västernorrland.

– Det känns bra att de ger kritik, vi ville markera och hoppas att det inte händer igen, säger Linda Thiele.

Läs mer om familjen Thiele här: En kamp för att få en normal vardag.

Mer läsning

Annons