Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikören efter alla reaktioner: "Det är kul"

/


Jag längtar bakåt – jag är så trött!


Vi är kvinnorna som går sönder skrev Lina Norberg Juuso.

Då tog det skruv på webben. Över 62 000 delningar. På en dag.
– I dag ska vi vara bra på så mycket. Allt maximeras. Till slut orkar man inte längre, säger hon.

Annons

Efter 15 år som journalist i Kiruna flyttade Lina Norberg Juuso ett antal mil söderut. Till Härnösand, bland annat för att plugga. Men skrivandet ville hon ändå inte släppa helt. Hon började skriva krönikor i Allehanda Media och Sundsvalls Tidning. Och uppenbarlig tar hon upp ämnen som berör.

Själv är hon en tvåbarnsmamma som känner sig fångad av den tid vi lever i, känner av kraven att vara perfekt.

Hon skriver att hon längtar tillbaka till 80-talet

"När jag var barn under åttiotalet satt mammorna under fläkten på en pall. De rökte Blå Blend, hade blå mascara som enda make-up och var enastående vackra med sitt permanentade hår. De hade hår under armarna och köpte Big Pack till ungarnas kalas. Saft fick man dricka ur vita plastmuggar med räfflor på.

När mammorna skickade iväg sina egna ättlingar till födelsedagsfester så låg det en slant i ett igenslickat kuvert och så var presenten fixad. Lekarna kom barnen på själva medan de vuxna tog en till cigarett och diskuterade senaste avsnittet av Dallas."

I dag ska vi vara bra så mycket, springa motionslopp, ha de finaste husen, jobba och vara de bästa föräldrarna, konstaterar hon. Nu är makeup inte längre blå mascara utan mineralpuder, coversticks, fransförlängning och putmunnar fixas lätt för dem som har stålar. Det har gått överstyr...

"Kalas är hemmagjorda tårtor där antalet dekorationer med sugarpaste för tankarna till Amerika de lux. Alla är sin egen konditor. Big Pack vågar man inte andas längre. Och sedan kommer den förbeställda clownen till partyt och the show must go on."

– Många har hört av sig efter min krönika, både män och kvinnor. Det är kul.

Du kallar dig själv feminist?

– Ja, det finns en patriarkalisk struktur, män är överordnade kvinnor. Män har högre lön, sitter i chefspositioner och tar mindre ansvar för hem och barn. Och det är ju någonting som man vill förändra.

Mer läsning