Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krucifix-tjuven misstänkt för Lidenstöld

/
  • Lidens gamla kyrka har varit utsatt för en rad inbrott under de senaste åren. Stölden av de två keruberna som nu kan vara på väg att klaras upp var det sista.
  • De nya misstankarna mot den 53-årige mannen gäller stölden i våras av två keruber från Lidens gamla kyrka.

Den 53-årige spanjoren som är misstänkt för flera kyrkostölder omhäktades i går. Han är nu även misstänkt för stölden av de två keruberna ur Lidens gamla kyrka.

Annons
Listan med misstänkta brott blir bara längre och längre ju mer tiden går för 53-åringen. När han i går åter omhäktades lades ytterligare två åtalspunkter till den redan digra listan.
Enligt åklagaren Katarina Eriksson är mannen nu även misstänkt för grov stöld alternativ grovt häleri samt näringshäleri. Det vill säga att han handlat med stulna antikviteter i större omfattning.. De nya misstankarna gäller stölden av två så kallade keruber från Lidens gamla kyrka i våras. De två figurerna som föreställde två halvsittande änglar som tittade på varandra satt längst upp på två pelare vid altaret.
Katarina Eriksson är företegen om orsakerna till de nya misstankarna. Hon lämnar inte heller någon kommentar om det hittats några fynd vid den husrannsakan som gjordes tillsammans med spansk polis i mannens bostad på Teneriffa. Indirekt bekräftar hon dock att framsteg gjorts som stärkt brottsmisstankarna.
Utredningen går framåt, bekräftar hon.
Omhäktningen betyder att åklagaren har tiden fram till den 10 januari nästa år på sig för att väcka åtal mot den 53-årige mannen.
Förutom de nya misstankarna om stölden i Lidens gamla kyrka i våras är han även för tre andra tillgrepp av ovärderliga kyrkoskatter i Barsviken, Skeppshamn och Lörudden.
Han är även misstänkt för stölden av antikviteter ur ett torp i norra Hälsingland samt olaga hot mot en kvinna.
Till listan för brott finns även kvinnofridskränkning o9ch han anklagas även för försök till mordbrand och övergrepp i rättssak i samban med att han försökte bränna ner kvinnans sommarstuga.

Mer läsning

Annons