Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryptiskt massbrev om sandning

Vintertid har du som fastighetsägare ansvaret för att sanda gångvägen utanför din tomtgräns. Det vill Sundsvalls kommun informera om med ett brev som i dag skickats till 16000 fastighetsägare. Men budskapet har dolts väl bakom kryptiska formuleringar om \"uppdatering\" och \"striktare tillämpning\".

Annons
Fastighetskontoret vill med massutskicket informera allmänheten eftersom kommunens beslut att sluta sanda fått många att ringa till kommunen.
Från och med i år utför Sundsvalls kommun endast sådan halkbekämpning som kommunen har formellt ansvar för, kan man läsa i brevet.
Det betyder att kommunen sandar bara där kommunen är fastighetsägare, säger Jan Eriksson, avdelningschef på fastighetskontoret i Sundsvall.
I brevet står det bland annat att \"fastighetsägarens ansvar för gångbanerenhållning utanför sin fastighet tolkas helt enligt bestämmelsen\" och att kommunen uppdaterat reglerna för gångbanerenhållningen.
Till brevet bifogas även \"Föreskrifter om gångbanerenhållning\" som består av åtta paragrafer, skrivna på byråkratsvenska.
Jan Eriksson tycker inte att brevet är krångligt formulerat.
Ibland måste man vara litet formell för att det ska bli rätt. Informatören och juristen har tittat på brevet. Det är därför det ser ut som det gör, säger Jan Eriksson.
I brevet hänvisas till kommunens hemsida där det står tydligt att fastighetsägarna måste sanda utanför sin tomtgräns men även i fortsättningen tar kommunen hand om sandningen vid busshållplatserna.
På nätet kan man också läsa att fastighetsägarna måste sanda gångbanor, gångvägar, trottoarer och trappor utmed och mellan fastigheter.
Orsaken till skärpt tillämpning av föreskrifterna är att kommunen vill spara pengar.
År 2003 kostade vinterväghållningen 29 miljoner kronor. 9,5 miljoner kronor av summan gick till halkbekämpningen, säger Jan Eriksson.
I år har kommunen fått 23,5 miljoner kronor till vinterväghållningen.
Jan Eriksson påminner att fastighetsägarna har ansvar även sommartid.
Då ska de se till att buskar och träd inte växer ut över gångbanorna, säger Jan Eriksson.
Kommunen kommer dock även i fortsättningen att sopa rent alla gångbanor på våren.

Mer läsning

Annons