Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kubal polisanmält för arbetsmiljöbrott

Arbetsmiljöverket har polisanmält aluminiumsmältverket Kubal för en ny olycka med smält aluminium. — Flytande aluminium exploderade. Folk hade kunnat bränna sig, säger Efva Åström, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Härnösand. Kammaråklagare Christer Jarlås har inlett en förundersökning.

Annons
Olyckan inträffade den tolfte januari. Explosionen inträffade vid överföring av flytande metall från tappbil till uppehållsskänk. Ett antal kilo het metall skvätte omkring och bland annat blev själva tappbilen nedstänkt.
Skänken hade stått ute. Enligt Kubals egen utredning var skänken dåligt eller inte alls uppvärmd. Det bildades fukt på kärlet när det togs in.
Vatten och smält aluminium är inte en bra kombination, säger Efva Åström.
Det framgår också av Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter att utrustning som används vid hantering av het metall ska vara så torr att explosioner inte inträffar. Fukt som kommer in i smältan förgasas och förorsakar en explosion.
Enligt Kubals egen utredning fanns det ingen riskanalys trots att riskbilden vid tappning av metall till gjuteriet var känd. Det fanns inte heller några kända och dokumenterade rutiner om hur skänkar ska hanteras.
Ingen person skadades och Kubal informerade berörda direkt efter händelsen.
Enligt arbetsmiljölagen måste arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Arbetsgivaren måste ständigt undersöka riskerna i verksamheten och vidta de åtgärder som föranleds av detta.
Sommaren 2001 brännskadades fem anställda, varav en mycket allvarligt, vid en olycka med smält aluminium på Kubal. Tingsrätten friade i december gjuterichefen och vice vd:n men Christer Jarlås har överklagat tingsrättens beslut till hovrätten.

Mer läsning

Annons