Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturmagasinet satsar på 3D-teknik och kreativitet

På Kulturmagasinet, där bland annat aktiviteter inom programmeringsskolan Coderdojo huserar, installerades alldeles nyligen en skrivare för 3D-modeller. Stadsbiblioteket har även planer på att anpassa lokalerna för idéutbyte med fokus på teknik.

Annons

För att stimulera kreativiteten kring teknik som finns i Sundsvall har kommunen valt att installera en 3D-skrivare i Kulturmagasinet. Tanken är att den som vill ska kunna boka upp sig via biblioteket för att skriva ut 3D-modeller av alla de slag. Skrivaren installerades alldeles nyligen och i söndags var det premiär då barn inom verkshamheten Coderdojo fick möjligheten att utnyttja skrivaren.

– Jag har tidigare skrivit ut modeller på förhand och även visat film på hur 3D-tekniken fungerar och det har de varit väldigt intresserade av. Det var stor samling i söndags när vi hade premiär för den nya tekniken. Barn är väldigt fascinerade av 3D-teknik, säger Lisa Sällvin adjunkt vid Mittuniversitetet och aktiv i Codedojo.

Coderdojo är en global ideelll rörelse med syfte att ge barn och ungdomar möjligheter att lära sig programmera och uppmuntra kreativitet kring teknik. Det finns klubbar på flera bibliotek runtom i landet bland annat i Sundsvall. Verksamheten i Sundsvall startade i december 2014 och var då Norrlands första Coderdojo. Verksamheten är öppen för barn mellan 7 och 17 år.

– Tidigare har vi mest haft mjukvaruprogrammering, men vi har även jobbat med legorobotar. Nu har vi fått möjligheten att jobba med 3D. Vi ska utveckla verksamheten med mer hårdvaruprogrammering. säger Lisa Sällvin.

På Sundsvalls stadsbiblioteket finns även planer på att upprätta ett så kallat "Makerspace" i lokalerna. Riktigt hur det ska se ut är ännu inte klart, då projektet ännu befinner sig i planeringstadiet. Ulf Johansson, enhetschef på stadsbiblioteket, berättar lite om hur de tänkt.

– Vi tänker samla datorer och 3D-utrustning i ett område. Tanken är att folk där ska kunna samlas och brainstorma lite kring teknik. En kreativ mötesplats helt enkelt. Vi håller just nu på och ritar lite på hur det ska se ut. Det är mycket som är digitalt på biblioteken idag med bland annat e-böcker. Tekniken utvecklas mycket. Det är kul att vi får vara med där, säger han.

Lisa Sällvin är mycket positiv till planerna och hoppas få möjligheten att komma med synpunkter kring utvecklingen.

– Det finns ett behov i staden hos både unga och gamla av ett ställe där man kan samlas, diskutera och utveckla sina idéer. Den här typen av lokaler finns redan i många andra städer. Jag hoppas att vi kan få vara delaktiga i utvecklingen av ett Makerspace, det ska hursomhelst bli väldigt roligt att följa detta, säger hon.

Mer läsning

Annons