Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustens folkets hus blir kyrka

/

Kustens Folkets hus i Stockvik ska bli kyrka.
Det är Ortodoxa församlingen i Sundsvall som köpt den kulturhistoriska byggnaden.
– Vi tänker söka tillstånd för att bygga om till gudstjänstlokal med altare, säger Stefan Hill, kontaktperson i församlingen.

Annons

Föreningen Stockviks Folkets hus Kusten gick i konkurs i somras.

Den största tillgången var den anrika fastigheten med bland annat dansbana, kafé och biosalong.

Det här var en annorlunda konkurs. När konkursförvaltaren Peter Thoms, Abersten och Larsson, sålt fastigheten var det överskott i konkursboet.

– Jag har jobbat många år som konkursförvaltare och det är mycket sällsynt med en överskottskonkurs.

Det gjorde också att folkets hus-föreningen kunde vara med och ha åsikter om vem som fick köpa fastigheten.

– Föreningen ville att den nya ägaren skulle ta till vara på det kulturhistoriska värdet och att fastigheten även i framtiden skulle vara tillgänglig för allmänheten, säger Peter Thoms.

Av fem-tio intressenter, bland annat ortodoxa församlingen, såldes fastigheten till Lena Bergström, som på somrarna driver retrofiket på Fläsian. Priset var 550 000 kronor. Hon hade då en hel del idéer på hur fastigheten skulle kunna användas.

Men så blev inte det inte.

Nu har Sundsvalls Ortodoxa församling S:t Mikael tagit över lokalerna. Den Eritreanskortodoxa församlingen har runt 250 medlemmar i Sundsvall.

– Det här kommer att bli en väldigt bra kyrka för oss och vår verksamhet. Det enda som är lite svårt just nu är bussförbindelsen på söndagarna, bussarna skulle behöva gå tidigare på morgonen då vi har våra gudstjänster. Men det får vi försöka lösa, säger Haile Alem, kontaktperson i församlingen.

De har nu sina gudstjänster i Frimurarhuset i centrala Sundsvall och även i GA-kyrkan. I sin verksamhet har de även kör, söndagsskola och studiecirklar.

– Läget här ute bli mycket bättre, speciellt för barnen i församlingen som kan vara ute och leka på ett annat sätt än inne i stan där det är så mycket trafik, säger Haile Alem.

Kustens folkets hus är byggnadsminnesmärkt. Det innebär att byggnaden måste bevaras för all framtid. Byggnaden får inte förvanskas, byggas om, eller rivas.

Men Stefan Hill, kontaktperson i församlingen, tror inte att det kommer att bli några svårigheter att få bygga om huset, detta trots byggnadsminnesmärkningen.

– Vi ska skicka in en ansökan till länsstyrelsen och ansöka om att få bygga om ett av rummen till gudstjänstlokal med altare, resten av huset behöver vi inte göra något åt. Det är väl bättre att huset används än att det står helt tomt, säger Stefan Hill.

Flyttar församlingen in omgående?

– Nej, det kommer att dröja ett tag innan det blir gudstjänster här, det bor ju fortfarande folk i huset, säger Stefan Hill.

Nästa år firar byggnaden 60 år. Den invigdes i januari 1955. I huset har det under åren även funnits bank, postkontor, bibliotek, konditori, biograf, teater, skola och ungdomsgård.

Mer läsning

Annons