Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuvöser i fara utan underrede

Ambulansflyget fick åka tillbaka till Umeå för att hämta ett speciellt chassi för kuvös. Först därefter kunde det nyfödda barnet flygas från Sundsvalls sjukhus till specialist på annat håll i landet.

Annons
Barnet tog ingen skada av schabblet med underredet.
Men liknande missar har inträffat fler gånger. Det har lett till många timmars extra väntan för nyfödda barn med till exempel hjärtfel. Barn som ibland behöver snabb transport från Sundsvall till sjukhus i Göteborg eller Uppsala.
Sundsvalls sjukhus har i dag inget eget underrede för kuvöser i ambulansflyg utan lånar det från universitetsjukhuset i Umeå. Men planet kan glömma ta med utrustningen, eller den kan vara upptagen av annan transport.
Nu vill chefen för barnkliniken i Sundsvall, Björn Stjernstedt, att sjukhuset köper in ett kuvösunderrede för närmare 70 000 kronor.
Den speciella utrustningen gör att kuvösen kan låsas för att inte röra sig under färden. Dessutom gör chassit det lättare att lyfta in den mycket tunga kuvösen i flyplanet.
Jag utgår från att vi får köpa in det, även om vi har en bra organisation kring de här komplicerade transporterna. Det handlar om barnets säkerhet och det är dyrt att göra extraturer, säger Stjernstedt.

Mer läsning

Annons