Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna skadad vid fallskärmshopp på Alnö

/
  • Den skadade kvinnan behandlas med största försiktighet då hon klagade över smärtor i höfterna efter att ha tvingats landa på ett kalhygge.
  • Det var en besvärlig väg att bära fram den skadade kvinna. Först hundra meter över ett hygge och sedan ytterligare 400 meter efter en skogsbilväg innan de nådde ambulansen.
  • Nills Norin är säkerhetsansvarig för Sundsvalls Fallskärmsklubb. Enligt honom är det ytterst få som skadas i denna spektakulära sport.

En 27-årig kvinna skadades i går eftermiddag vid landningen efter ett fallskärmshopp på Bänkåsfältet. — Hon klagade över smärtor i höfterna och kan ha fått en lindrig hjärnskakning, berättar Nils Norin säkerhetsansvarig vid klubben.

Annons
Det var strax före klockan 13 i går eftermiddag som ambulans och räddningstjänst larmades till platsen för att en kvinna skadats vid landning.
Hon landade på ett kalhygge i stället för på fältet, konstaterade Nils Norin.
Ett antal övriga hoppare som fanns på fältet var på nedslagsplatsen efter bara några minuter och kunde konstatera att det var säkrast att larma ambulans och räddningstjänsten.
Nedslagsplatsen låg ett hundratal meter från en skogsbilväg. Det blev därför en besvärlig transport för bärarna innan båren kunde placeras i ambulansen.
Den skadade kvinnan är från Söderhamn och var den här helgen gästhoppare vid klubben. Av allt att döma var skadorna av lindrigare art. Enligt sjukhuset har hon måttliga ryggskador som gör att hon får stanna kvar för observation.
Fältet där fallskärmsklubben bedriver sin verksamhet vid Bänkås på Alnö är 600 meter långt och 300 meter brett. Det är inte någon ovanlighet att hoppare hamnar ute i terrängen när de som brukligt lämnar flygplanet och hoppar från 3 000 meter.
Det händer några gånger ibland, säger Nils Norin.
I nästan alla fall går det bra utan några skador. Så sent som för en dryg vecka sedan hände en liknande händelse när en av klubbens kvinnliga hoppare landade på nästan samma ställe. Den gången utan att skadas.
Trots att fallskärmshoppning är en spektakulär sport och upplevs som riskfylld är det enligt Nils Norin ytterst få som skadas. Vid Bänkås görs det enligt honom cirka 2 000 hopp per säsong och det allvarligaste som hänt genom åren är några vrickningar och något benbrott.

Mer läsning

Annons