Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan spelade bort pengarna

Hon vann deras förtroende och spelade bort deras pengar. Nu har Sundsvallskvinnan lämnat landet och kvar finns skulder för miljoner.

Annons
Spelformen kallas Hui och är vanligt förekommande i Asien. Den 48-åriga Sundsvallskvinnan var väl etablerad i Sundsvall. Tillsammans med sin familj drev hon en livsmedelsbutik och minst två restauranger. Folk som trodde sig känna henne berättar om en respekterad, företagsam och stark kvinna. Hela familjen var känd för att vara arbetsam och stora delar av den asiatiska befolkningen litade på dem.
Hui är ett slags privat spelbolag och att bli spelledare är ett hedersuppdrag. Ett exempel på hur det kan gå till är följande:
Upp emot 30 deltagare satsar pengar under en viss period i ett \"bolag\". En andel är 1 000 kronor. Spelledaren tar hand om insatserna och låter den av deltagarna som betalar bästa räntan låna hela beloppet.
Nästa månad får deltagarna ränta på sina utlånade pengar och nya insatser görs med spelledaren som mellanhand. Även här är det den som betalar högst ränta som lånar pengarna.
Spelet ska sedan fortsätta på detta sätt i samma antal månader som andelar. Därefter ska skulderna regleras.
En Sundsvallsbo berättar att den 48-åriga kvinnan fick hedersuppdraget som spelledare och startade flera Hui-spel över hela landet. Verksamheten pågick i flera år.
Alla litade på henne, men hon lurades. Kvinnan behöll pengarna själv och sedan startade hon fler spel för att få råd att betala ränta, säger en man som vill vara anonym.
Enligt spelreglerna är det absolut förbjudet för spelledaren att behålla insatserna själv.
Det kan bara sluta på ett sätt. Bubblan växer och växer tills den en dag brister, säger en person med kunskap om Hui.
Nu har bubblan spruckit. Kvinnan och hennes familj har lämnat landet och kvar finns enligt uppgift hundratals asiater som blivit lurade på sina besparingar. Sundsvallspolisen har fått in anmälningar om skulder på minst fyra miljoner och siffran förväntas stiga.

Mer läsning

Annons