Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan ordnade utflykt för asylsökande i Liden: "Viktigt att de känner att vi bryr oss"

De asylsökande i Liden åkte på torsdagen på utflykt till Vättaberget. Där fikade de – och underhölls av en trollkarl. "Showen var perfekt", säger Ibrahim Afare, 26.

Annons

Ibrahim kom till Sverige från Syrien för tio månader sedan och bor nu på flyktingboendet i Liden med sin mamma och tre syskon.

Tillsammans med de 34 andra på boendet tog de bussen upp till Vättaberget. Ett välbehövligt avbrott i vardagen.

Ibrahim Afare berättar att han varit i Sverige i tio månader.

– Showen var perfekt. Vi har kul, säger han.

Hur är livet för dig nu?

– Det är frustrerande att inte veta vad som kommer näst. Det är lite förvirrande. Jag väntar på beslut. Jag vill skaffa ett riktigt jobb och bygga ett nytt liv, säger han.

Familjen Alzib, även de från Syrien, har varit i Sverige i nära på nio månader men kom till boendet i Liden först för en och en halv månad sedan.

Fyrbarnsfamiljen Alzib med utsikt över Indalsälven. Dottern Sarah, 11, samt sönerna Mohamed, 5, Hkalil, 13, och Omar, 3 poserar med sina föräldrar.

– Vi flydde från kriget och tog våra barn till säkerheten. Jag hoppas på ett nytt liv här. Jag känner väldig tacksamhet till det svenska folket och den svenska regeringen, för allt de gett oss, säger pappa Ibrahim Alzib.

Han fortsätter:

– Det är ett väldigt bra samhälle. Vi har inte fått något uppehållstillstånd än, men vi hoppas på att få leva ett säkert liv.

Bakom initiativet att låta de asylsökande åka upp till Vättaberget står Lidens församling. Lotta Evrung är församlingens ordförande och också den som varit drivande i att göra detta möjligt.

Den totala kostnaden beräknar hon till ungefär 10 000 kronor, pengar som kommer från stiftet.

Lotta Evrung, ordförande i Lidens församling, har varit drivande i initiativet.

– Vi gör det här för att bryta deras vardag, de kan ju inte ta sig i väg själva. Det kostar 85 kronor enkel väg med buss till Sundsvall, det blir mycket pengar för en familj, säger hon.

Det är första gången som kyrkan i Liden håller i ett sådant här arrangemang, men sedan tidigare har Lotta Evrung bland annat samlat in kläder via facebook. Framöver hoppas de kunna göra en liknande utflykt, men då till Dacksjötjärn.

– Det viktiga är att de känner att vi bryr oss om dem, att byn hejar och inte bara går förbi, säger hon.

Dagen på Vättaberget började med magi.

Koko Ayde och Fahham Fahed från Aleppo i Syrien.

Mer läsning

Annons