Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan satsar på öppen förskola

Kyrkan i Stöde startar en öppen förskola. Därmed går man mot strömmen jämfört med många andra församlingar.

Annons
Sedan maxtaxan infördes har efterfrågan på öppen förskola minskat kraftigt i många kommuner. I Stöde har småbarns föräldrar tagit kontakt med kyrkan och vädjat om en öppen förskola.
Bakgrunden är att några föräldrar bad om att få låna en lokal i församlingshemmet. Varje tisdag har man träffats under några års tid och ryktet spred sig och fler barnfamiljer började komma.
I genomsnitt handlar det om mellan tio till femton familjer som samlas varje gång. Det har fungerat som en bra träffpunkt där barn och föräldrar kunnat ha trevligt och även utbyta erfarenheter.
I ett brev till kyrkorådet förslog föräldrarna att kyrkan skulle ta tag i verksamheten. Detta genom att anställa en person som kunde hålla i sagostunder, sångsamlingar, pussel, fika och städning.
Kyrkorådet nappade på idén och från och med vecka 36 i höst kommer det att finnas en person från kyrkan, som tar ansvar för den öppna förskolan. Den öppna förskolan kommer att vara öppen fem timmar varje tisdag.
Det blir dock bara en dag i veckan och inte två som föräldrarna ville, säger kyrkoherde Nine Lööv.
Orsaken är att det inte finns fler lediga tider i församlingshemmet. Beslutet i kyrkorådet innebär också att verksamheten ska bedrivas som ett försök fram till jul. Om det faller väl ut kan det bli en fortsättning.

Mer läsning

Annons