Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkopersonal i Sundsvall reser för att gå i Martin Luthers spår

2017 är ett jubileumsår i Svenska kyrkan. Det är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkodörren i tyska Wittenberg och reformationen inleddes. Detta firas på olika sätt inom kyrkan. Från Sundsvall reser 54 personer från GA-kyrkans församling till Tyskland för att gå i Martin Luthers spår.

Annons

Den veckolånga resan startar nu på söndag och kyrkoherden i Sundsvalls församling, Stefan Andersson, ser fram emot fullmatade dagar.

– Det känns viktigt att lära mer om den svenska kyrkans ursprung. Det är en frivillig resa men tillsammans blir vi 54 personer från både församlingsverksamheten och begravningsverksamheten. Då ingår även fem förtroendevalda i gruppen, berättar Stefan Andersson.

Kyrkoherden Stefan Andersson åker i helgen med stora delar av sin personal till Tyskland för att gå i reformisten Martin Luthers fotspår.

Schemat för utbildningsresan är intensivt med besök och boende på flera platser där Martin Luther levt och verkat. Bland annat Lutherstadt Eisleben där han föddes och till Erfurt där han avgav sitt munklöfte. Även riddarborgen Wartburg i Eisenbach där Luther översatte Nya testamentet finns med på resan.

Läs mer här: Kyrkans dyra resor

Höjdpunkten för församlingens resa är Wittenberg där Martin Luthers teser, troligen, spikades upp på slottskyrkodörren i oktober 1517. Genom detta manifest anses den stora reformationsförändringen ha inletts.

– Kunskapen om vad det lutherska innebär är i dag väldigt dålig. Vi behöver ta reda på vad den svenska kyrkan är och står för. Reformationen omskapade Europa och hela världen. Inte bara religiöst utan även samhället och kulturen. Församlingens personal reser till Tyskland för att förstå vårt ursprung bättre. Nästa år kommer vi ha minst ett föredrag i månaden som handlar om reformationen på olika sätt, berättar Stefan Andersson.

Personal i GA-kyrkan i Sundsvall reser till Tyskland inom kort för att gå i Martin Luthers fotspår.

Kostnaden för församlingens utbildningsresa kommer från kyrkans utbildningsbudget som finansieras av församlingens kyrko-och begravningsavgifter. Pengar är avsatta under en femårsperiod. I programinformationen för resan framgår det att resa, logi och boende uppgår till nära 8 000 kr per person. En totalsumma för hela gruppen på cirka 430 000 kr. En summa som inte upprör kyrkoherden Stefan Andersson.

Läs mer här: Församlingar från Västernorrland reste för över 900 000 kronor

– Vi reste till Israel på samma sätt redan för fem år sedan. Där vi vandrade i Jesus fotspår för att lära oss mer om vårt ursprung. Och nu är det dags för en resa i Martin Luthers spår. Programmet är fullt och vi kommer lära oss mycket. Det känns som om vi har bra på fötterna för att motivera både kostnader och orsak till resan. Om vi vill vara en levande kyrka även i fortsättningen måste vi lära oss och utvecklas framåt.

Läs mer här: Kyrkan tappar medlemmar i Västernorrland

En bild föreställande Martin Luther som vännen och konstnären Lucas Cranach d.ä. målat.

Reformationen

En process inom kristendomen som ursprungligen var avsedd att reformera kyrkan till något mer äkta och ursprungligt, men som i stället medförde en brytning med påvekyrkan och uppkomsten av nya kyrkobildningar. Började under andra hälften av 1200-talet men nådde sin kulmen först 250 år senare. Resultaten blev att olika protestantiska samfund frigjorde sig från den romersk-katolska kyrkan som styrt tills dess. Ordet reformation kommer från latinets reformatio som betyder "återge något dess ursprungliga form", ’förnya’ eller ’ge ny form’.

Källa: NE och Wikipedia

Mer läsning

Annons