Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagstiftningen inte glasklar

/

Att spåra upp öppna trådlösa nätverk och koppla upp sig mot dessa är inte olagligt. Men börjar du surfa på dem kan du göra dig skyldig till dataintrång.

Annons
Lagstiftningen på området är inte glasklar. Det finns en tydlig gråzon.
Principen är att det inte är brottsligt att spåra upp de radiovågor som ett trådlöst nätverk ger ifrån sig och ansluta till nätverket. Men att sedan börja använda nätverket för att surfa på Internet kan vara frågan om dataintrång, säger Torbjörn Ull, som utreder IT-brott vid Sundsvallspolisen.
Men enligt Per Bergstrand, jurist på Post- och telestyrelsen, finns det ännu inga fall som har prövats i domstol. Därför finns det heller ingen rättspraxis på området.
Försök till dataintrång är dock inte straffbart. Det betecknas ungefär som att knacka på hemma hos någon, säger Torbjörn Ull.
Att spåra upp trådlösa nätverk är alltså fullt lagligt. Det finns till och med tävlingar som går ut på det. Svensken André Rickardsson vann i fjol en så kallad wardriving-tävling vid hackerkonferensen Defcon i Las Vegas. Med hjälp av en bil, bärbar dator och några antenner lokaliserade han 14 000 nätverk på några timmar. På det vann han den inofficiella världsmästartiteln.

Mer läsning

Annons