Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laila Bergström lotsar ny kompetens till Sundsvall: "Inget fall är det andra lik"

/
  • Laila Bergström är ny inflyttningslots på Näringslivsbolaget. Hon ska hjälpa företag som anställer personal som behöver flytta till Sundsvall.
  • Bostadsbristen innebär en utmaning.

Sedan tre månader tillbaka ska Näringslivsbolagets inflyttningslots hjälpa ny arbetskraft att komma tillrätta i Sundsvall, något som ska stärka tillväxten.
– Inget fall är det andra lik och alla har olika behov, så det är jättespännande, säger Laila Bergström.

Annons

Laila Bergström har jobbat som inflyttningslots på Näringslivsbolaget i Sundsvall sedan februari. Tjänsten är ny och ska vara en service till arbetsgivare i kommunen. Det handlar framförallt om företag, men också myndigheter och landsting som kan få hjälp med att få nya medarbetare som flyttar till Sundsvall att göra sig hemmastadda.

– Jag hjälpa till med att hitta ett område de vill bo i och hitta en bostad. Det kan också finnas en medflyttande familj där partnern också behöver ett jobb eller vill ha hjälp med att hitta en skola. Det kan också handla om att hitta en förening som de vill vara med i.

Laila tror att behovet av arbetskraft utifrån kommer att öka. I dag finns en brist på bland annat läkare och personer som jobbar inom IT-branschen.

– En del företag söker kompetens i utlandet, jag tror att det kommer att bli mer och mer vanligt. Det är många städer som har behov av samma typ av arbetskraft, som IT till exempel, säger Laila Bergström.

I jobbet som inflyttningslots gäller det att ha goda kontakter i stan för att kunna vara en bra hjälp.

– Eftersom det är en ny tjänst fick jag börja bygga min lilla verktygslåda med kontakter till fastighetsägare, mäklare och rekryteringsfirmor. Sedan gäller det ju att sprida information om att den här servicen finns så att arbetsgivarna vet om det.

Den största utmaningen är att hitta lämliga bostäder till de som vill flytta hit.

– De som kommer efterfrågar hyreslägenheter, och det är det som är svårast att hitta. Det mesta som byggs är ju bostadsrätter. Men förhoppningsvis kommer det att börja röra sig på bostadsfronten när byggena börjar bli färdiga.

Som inflyttningslots kan Laila finnas med redan vid en arbetsintervju för att ge mer information om vad de kan hjälpa till med. Responsen från arbetsgivarna har varit god.

– Ofta har företagen fått ha den resursen själva, något som tar tid och kraft från dem. Så alla har varit jättepositiva och tyckt att det är bra.

Att Sundsvalls om stad kan locka arbetskraft tvivlar inte Laila på. Hon tycker att staden har mycket att erbjuda.

– Många vill ha mer livskvalitet och slippa långa bilköer och stress och här är det nära till det mesta, vi är väldigt bortskämda med det här. Det tycker jag är vår främsta styrka, säger hon.

Mer läsning

Annons