Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare missade hjärtfel hos nyfödd

Två gånger missade läkare på Sundsvalls sjukhus den nyfödda flickans hjärtfel. Efter en tredje undersökning fördes hon med ambulansflyg till Göteborg för akut operation. — Det gick så fort att vi inte hann ner. Men i dag mår hon bra, säger flickans mamma.

Annons
Modern har anmält två barnläkare på Sundsvalls sjukhus till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Om de upptäckt hjärtfelet tidigare, hade min flicka inte behövt bli så sjuk, säger mamman.
Den nyfödda flickan undersöktes av en barnläkare samma dag som hon föddes. Läkaren kände inte någon puls i barnets ljumske. Men mor och dotter skickades ändå hem.
Några dagar senare fick flickan feber och mamman tog med henne till BB. En annan läkare undersökte barnet och inte heller han kände någon puls i ljumsken. Barnet förklarades ändå friskt och fick åka hem.
Följande natt blev flickan sämre. Vid ännu ett besök på BB upptäckte en tredje läkare en förträngning på stora kroppspulsådern, aorta.
Nu blev det bråttom. Efter operationen i Göteborg stannade familjen en vecka på sjukhus. I dag, en månad senare, mår flickan bra.
Jag förväntar mig en utredning om det som hände så att nästa barn som föds med aortaförträngning ska få diagnos i tid, säger mamman. Ansvarsnämnden ska nu avgöra om de anmälda läkarna gjort något fel.

Mer läsning

Annons