Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren om fästingssäsongen: "Jag rekommenderar inte att man vaccinerar sig"

Nu när sommarsemestrarna närmar sig börjar fler fundera över TBE-vaccin. "Ska man vistas i vissa specifika miljöer så är det definitivt värt att fundera på", säger Hans Boman, smittskyddsläkare vid landstinget i Västernorrland.

Annons

Varje år smittas mellan 200 och 300 människor av sjukdomen TBE, som är den allvarligaste av de fästingburna sjukdomarna. Risken för att drabbas i Västernorrland är dock otroligt liten.

– Sedan vi började föra protokoll för över 20 år sedan så har endast ett fall av TBE bekräftats i länet, säger Hans Boman.

De fallet upptäcktes 2009 och det framgick att smittan måste ha skett i Västernorrland. Under samma tid har drygt 5 fall av borrelia upptäckts i länet.

– Det är extremt ovanligt att man smittas av någon fästingburen sjukdom här i länet. Ska man bara befinna sig häromkring så rekommenderar jag inte att man vaccinerar sig, säger Hans Boman.

De största riskområdena för att drabbas av TBE är Stockholms skärgård och runt Mälaren. Ska man utomlands så finns riskerna att drabbas även i Österrike, Åland och Baltikum. Om man tänker vistas i riskområdena i sommar så rekommenderar Hans Boman att man vaccinerar sig.

Läs också: Vik hädan fästingar – en ny tid är kommen

Borrelia – som även den smittas av fästingar – kan man inte vaccinera sig mot. Borrelia kan man dock ta antibiotika mot om man har smittats.

Både TBE och borrelia har likartade symptom – feber, huvudvärk och trötthet är vanliga tecken. I sällsynta fall kan man drabbas neurologiskt och TBE kan leda till förlamning. Mellan 10-15 procent får bestående men sjukdomen.

Man kan vaccinera sig på alla länets hälsovårdscentraler.

Husdjur som springer omkring mycket utomhus är samlar ofta på sig många fästingar. Matilda Carlsson, legitimerad veterinär förklarar hur man tar sig an dem i videon nedan.

Mer läsning